Rimmad torskrygg med gratinerad havskräfta

Rimmad torskrygg med gratinerad havskräfta
Foto: Tv4

Rimmad torskrygg med gratinerad havskräfta

Av: Bengt - Orust/Tjörn

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

1 h

Rimmad och halstrad torskrygg med gratinerad havskräfta och champagnesås är både lyxigt och gott.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Torsk

  • 4 bitar torsk, med skinn (ca 180 gram/st)
  • 1 dl salt
  • 1 l vatten
  • 600 g potatis

Champagnesås

  • 1 morot, skalad och slantad
  • 1 palsternacka, skalad och slantad
  • 1 lök, skivad
  • 2 msk fiskfond
  • 2,5 dl vatten
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl grädde
  • 50 g smör
  • 2 krm salt
  • majsstärkelse (till redning)
  • olja (till stekning)
  • 100 ml champagne (mousserande vin)

Havskräftor

  • 2 kräftor
  • 50 g smör
  • 1 klyfta vitlök

Servering

  • 150 g sockerärtor
  • 1 knippe dill
  • smör

Gör så här

Torsk

  1. Stycka torsken i fyra bitar (ca 180 g var).
  2. Rör ihop saltlagen och rimma torsken i 20 minuter i lagen.
  3. Koka potatisen.

Champagnesås

  1. Svetta grönsakerna till såsen i olja.
  2. Tillsätt fond, vatten och vin låt puttra i ca 15 minuter.
  3. Sila av grönsakerna och tillsätt grädde och smör, låt koka ca 5 minuter till.
  4. Smaka av med salt och red av såsen med maizenaredning.
  5. Innan servering så tillsätt champagne.

Havskräftor

  1. Dela kräftorna på mitten.
  2. Bred vitlökssmör på kräftorna och lägg dem i en form. Tillaga i ugnen på 250 grader med grillfunktion i ca 6–7 minuter. Sänk sedan värmen till 170 grader.

Servering

  1. Stek torsken i en het panna med skinnet nedåt tills den är gyllenbrun.
  2. När kräftorna är klara så sätt in torsken i ugnen ca 5 minuter, innertemperaturen ska vara ca 48 grader.
  3. Häll av vattnet från potatisen och lägg i sockerärtor, dill och smör. Låt stå med lock fram till servering.
  4. Lägg upp alltsamman på tallrikar och servera.