Rimmad torsk med sandefjordsås

Rimmad torsk med sandefjordsås

14 ingredienser

1 h

Den här torsken med krämig sandefjordsås passar lika bra till helg som vardag!

Ingredienser

2 - 3 portioner

Torsk (3 port)

  • 450 g torsk
  • 1 l vatten
  • 50 g salt
  • neutral olja
  • 2 msk smör

Sandefjordsås (2-3 pers)

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl crème fraîche
  • 180 g smör, rumstempererat
  • 1 knippe gräslök
  • 1 knippe dill
  • citronskal
  • citronsaft
  • löjrom
  • salt

Gör så här

Torsk

  1. Blanda vatten med salt till en homogen 5 % saltlake.
  2. Lägg torsken i lagen så att den täcks helt. Låt rimma i 20 minuter.
  3. Ta upp torsken och torka den noggrant med papper.
  4. Värm neutral olja i en panna på hög värme.
  5. Lägg torsken i pannan med skinnsidan nedåt och stek tills skinnet fått fin färg.
  6. Sänk värmen och tillsätt smöret. Ös torsken under 1–2 minuter för smak och glans.
  7. Sätt ugnen på 150 grader över- och undervärme.
  8. Lägg torsken i en ugnspanna och baka tills innertemperaturen når 47 grader. Temperaturen i torsken stiger ytterligare 3-5 grader efter att den tagits ut ur ugnen.

Sandefjordsås

  1. Koka ner grädden tills ca två tredjedelar återstår.
  2. Låt grädden svalna till 70–80 grader och tillsätt därefter crème fraîche.
  3. När blandningen är helt homogen vispar du i lite smör i taget under kontinuerlig omrörning.
  4. Finhacka gräslök och dill samt riv lite citronskal. Detta kan du med fördel göra medan grädden reduceras.
  5. Smaksätt såsen med dill, gräslök, citronskal, citronsaft, löjrom och salt. Justera efter smak.

Tips! Vill du ha såsen krämig? Reducera ner grädden till hälften och tillsätt sedan halva mängden crème fraîche.
Spricker din sås? Grädde och créme fraîche spricker vid runt 70-80 grader så värm inte blandningen över 70 grader.