Rice ’n’ beanburger med rödorange dinkelsallad och chilimajonnäs

0 röster
Rice ’n’ beanburger med rödorange dinkelsallad och chilimajonnäs
Foto: Erik Olsson

Matiga vegoburgare gjorda på kidneybönor och rött ris. Serveras med dinkelsallad, pesto och chilimajonnäs.

Recept och foto ur boken Miljödieten

Tips! Du kan göra burgaren på flera sätt:

Byt ut peston mot lagrad hårdost (då blir burgaren lakto-vegetarisk)

Om du vill använda kött, byt ut kidneybönorna mot 150 g biff eller oxfilé.

Visa mer

Du behöver

Rice ’n’ beanburger

  • 1 dl kokta kidneybönor (80 g)
  • 2 dl rött råris
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk anisfrön
  • 0,5 tsk havssalt
  • 1 tsk paprikapulver

Rödorange dinkelsallad

  • 3 dl dinkelkorn eller matdinkel
  • 1 tsk havssalt
  • 1 morot
  • 1 rödbeta
  • 1 dl strimlad purjolök
  • 3 msk olivolja
  • 3 msk vinäger

Tillbehör

  • 4 hamburgerbröd
  • 0,25 rödlök
  • 4 tomatskivor
  • 4 msk persiljepesto
  • chilimajonnäs (på vegansk majonnäs)

Gör så här

  1. Koka riset i 2 liter lättsaltat vatten i cirka 40 minuter eller tills kornen har spruckit. Häll av vattnet och låt riset ånga av i några minuter.
  2. Skala och riv vitlöken. Mal eller krossa anisfröna. Mixa riset med kidneybönor, salt, vitlök, anis och paprikapulver i matberedare till en smet. Lägg över den i en skål och forma fyra hamburgare med blöta händer.
  3. Koka dinkelkornen i 2 liter vatten med salt i cirka 30 minuter. Häll av spadet.
  4. Skala morot och rödbeta och riv båda två. Blanda dinkeln med havssalt, morot, rödbeta, purjolök, olja och vinäger.
  5. Dela hamburgerbröden i en över- och en underdel. Rosta bröden i brödrost eller i en het torr panna, i cirka 1 minut på varje sida.
  6. Skala och skär löken i tunna skivor.
  7. Stek bönburgarna i en het panna med 2 msk olja i 2–3 minuter på varje sida.
  8. Bred ut en stor klick pesto på brödets underdel, lägg på en burgare, en tomatskiva och några skivor lök. Lägg en klick majonnäs på brödets överdel och lägg ihop till en burgare. Ät burgaren med dinkelsalladen och mer chilimajonnäs vid sidan om.
26 februari 2018
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept