Rice ’n’ beanburger med rödorange dinkelsallad och chilimajonnäs

Rice ’n’ beanburger med rödorange dinkelsallad och chilimajonnäs
Foto: Erik Olsson

Rice ’n’ beanburger med rödorange dinkelsallad och chilimajonnäs

Av: Maximillian Lundin

Från: Malou efter tio

18 ingredienser

Matiga vegoburgare gjorda på kidneybönor och rött ris. Serveras med dinkelsallad, pesto och chilimajonnäs.

Recept och foto ur boken Miljödieten

Tips! Du kan göra burgaren på flera sätt:

Byt ut peston mot lagrad hårdost (då blir burgaren lakto-vegetarisk)

Om du vill använda kött, byt ut kidneybönorna mot 150 g biff eller oxfilé.

Ingredienser

Rice ’n’ beanburger

  • 1 dl färdigkokta kidneybönor [80 g]
  • 2 dl rött råris
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk anis
  • 0,5 tsk havssalt
  • 1 tsk paprikapulver

Rödorange dinkelsallad

  • 3 dl dinkelkorn eller matdinkel
  • 1 tsk havssalt
  • 1 morot
  • 1 rödbeta
  • 1 dl purjolök, strimlad
  • 3 msk olivolja
  • 3 msk vinäger

Tillbehör

  • 4 hamburgerbröd
  • 0,25 rödlök
  • 4 skivor tomat
  • 4 msk persiljepesto
  • chilimajonnäs (på vegansk majonnäs)

Gör så här

  1. Koka riset i 2 liter lättsaltat vatten i cirka 40 minuter eller tills kornen har spruckit. Häll av vattnet och låt riset ånga av i några minuter.
  2. Skala och riv vitlöken. Mal eller krossa anisfröna. Mixa riset med
  3. kidneybönor, salt, vitlök, anis och paprikapulver i matberedare till
  4. en smet. Lägg över den i en skål och forma fyra hamburgare med
  5. blöta händer.
  6. Koka dinkelkornen i 2 liter vatten med salt i cirka 30 minuter. Häll av spadet.
  7. Skala morot och rödbeta och riv båda två. Blanda dinkeln med havssalt, morot, rödbeta, purjolök, olja och vinäger.
  8. Dela hamburgerbröden i en över- och en underdel. Rosta bröden i brödrost eller i en het torr panna, i cirka 1 minut på varje sida.
  9. Skala och skär löken i tunna skivor.
  10. Stek bönburgarna i en het panna med 2 msk olja i 2–3 minuter på varje sida.
  11. Bred ut en stor klick pesto på brödets underdel, lägg på en burgare, en tomatskiva och några skivor lök. Lägg en klick majonnäs på brödets överdel och lägg ihop till en burgare. Ät burgaren med dinkelsalladen och mer chilimajonnäs vid sidan om.