Rezas smörgåstårta med räkor och lax

Rezas smörgåstårta med räkor och lax
Foto: TV4

Rezas smörgåstårta med räkor och lax

Av: Reza Jafari

Från: Efter stängning

29 ingredienser

1 h

Smörgåstårta fylld med räkor, lax och en majonnäs på saffran. Tips! Vill du göra en lika imponerande garnering med gurka, googla "baconfläta" för att se tekniken för att fläta.

Ingredienser

portioner

Majonnäs

  • 2 äggulor
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • ca 4 dl neutral olja
  • 1 tsk salt
  • ev citronsaft

Laxröra

  • 1,5 dl majonnäs
  • 1,5 dl crème fraîche
  • 3-4 skivor gravad lax
  • citron
  • färsk pepparrot, riven
  • salt
  • peppar

Räkröra

  • 1,5 dl majonnäs
  • 1,5 dl crème fraîche
  • ca 2 dl skalade räkor
  • 0,5 kruka dill
  • citron
  • salt
  • peppar

Saffransmajonnäs

  • 1-1,5 dl majonnäs
  • 0,25 g saffran
  • 18 skivor formfranska

Garnering

  • 3 gurkor
  • skalade räkor
  • gravad lax
  • citron
  • körsbärstomater
  • dill
  • stenbitsrom
  • saffransmajonnäs
  • ev crème fraîche

Gör så här

  1. Börja med att göra majonnäsen. Vispa allt utom oljan lite luftigt först. Blanda sedan ned oljan i en tunn jämn stråle medan du vispar.
  2. Smaka av med citronsaft, salt och peppar
  3. Rör ihop de två olika rörorna. Ha i pepparroten i slutet i laxröran så att man kan smaka av och justera mängden. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
  4. Rör ned saffran i resterande majonnäs, ca 1-1,5 dl. Smaka av med salt och peppar. Tänk på att ju längre den står till sig desto mer saffran kommer den smaka. Önskar du mer saffranssmak så tillsätt mer mot slutet.
  5. Hyvla tunna långa skivor gurka med hjälp av en skalare eller en mandolin. Skär på längden. Försök få de jämnbreda. De första skivorna går inte att använda då de är för smala. Ta heller ej med de skivor som har för mycket av kärnhuset kvar då de lätt går sönder. Vänd istället på gurkan och börja hyvla från andra hållet.
  6. För att montera den flätade gurkan gör följande. Lägg gurkskivorna på ett bakplåtspapper, ca 5-6 skivor på längden, bredvid varandra så det bildar en rektangel.
  7. Skär sedan skivor av den andra gurkan så att de blir lika långa som den utlagda gurkans ”kortsida”. Men vänta med att lägga på dem.
  8. Nu är det dags att fläta. Vik varannan av de långa gurkorna till mitten. Lägg sedan en av de kortare gurkskivorna i mitten. Vik tillbaka de skivorna som du vikt till mitten. Vik nu de andra gurkskivorna till mitten, lägg nu en kort gurkskiva bredvid den andra korta. Vik tillbaka skivorna och upprepa.
  9. Ett tips är att söka på ”baconfläta” på nätet, där finns det flera videos som visar flättekniken, gör likadant fast med gurka.
  10. Skär bort kanterna från bröden och placera 6 skivor som en rektangel. Lägg på laxröran. Lägg sedan på 6 skivor till. Lägg på räkröran. Lägg på ett sista lager med bröd.
  11. Bred ett lager med saffransmajonnäsen. Lägg sedan försiktigt på den flätade gurkan. Klipp eventuellt runt kanterna om det har blivit för långt. Har du saffransmajonnäs kvar så lägg det på sidorna av smörgåstårtan. Har du inte saffransmajonnäs kvar kan du istället ta lite crème fraiche. Lägg sedan på tunna skivor av gurka på sidorna. Garnera med lcitron, lax, räkor, körsbärstomater, dill, stenbitsrom och majonnäs.