Skärbräda artikel

Rengöra skärbrädan - så gör du!

En gammal sliten skärbräda med karaktär och djupa hack är vacker - men kan minst sagt vara en bakteriehärd i köket. Här ger vi ett superenkelt tips om hur du rengör din skärbräda!

Citron + salt = sant

Ja, svårare än så här är det egentligen inte! 

  1. Torka rent skärbrädan från eventuella smulor. Skär citronen på mitten och gnugga in skärbrädan med citronen. 
  2. Häll på ordentligt med grovt salt och låt stå i cirka 15-20 minuter.
  3. Ta den andra, rena citronhalvan och gnugga runt saltet på skärbrädan. Skölj av skärbrädan med vatten. Voilà!

Tips!

Vill du grovrengöra den ännu mer kan du blanda ättika och bikarbonat och gnugga in detta i ett steg 4 med hjälp av en citronhalva - precis som i de tidigare stegen. Låt verka 10 minuter och skölj sedan av med ljummet vatten. 

Hur vårdar man en skärbräda då?

Undvik diskmaskin och blötläggning - träet suger åt sig fukt och spricker på detta sätt i längden. En fördel med en skärbräda i trä är att du kan slipa bort yttersta lagret för att sedan på nytt smörja in med olja. Paraffinolja är ett välkänt medel att olja in träytor i köket, men du kan lika gärna använda matoljor som du har hemma, såsom rapsolja, olivolja eller doftfri kokosolja. Smörj in skärbrädan, låt stå över natten och torka av överflödigt fett med hushållspapper. Vips så är skärbrädan som ny!

Läsvärt

Vardagsgott