Regnbågslax från Dellensjöarna

Regnbågslax från Dellensjöarna
Foto: Tv4

Regnbågslax från Dellensjöarna

Av: Anna - Hudiksvall

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

1 h

Vad gör väl sig bättre som härlig helgmiddag än regnbågslax, pressad potatis och sherrysås.

Ingredienser

portioner

Regnbågslax

  • 500-1000 g laxfilé
  • 4 dl grovt salt
  • 0,5 krm salt
  • 1 krm peppar

Sherrysås

  • 2,5 dl sherry (Sherry Cream, Bristol cream)
  • 1,5 fiskbuljongtärning
  • 3 dl dill
  • 5 dl crème fraîche
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm peppar

Pressad potatis

  • 1 kg potatis
  • 1,5 tsk salt
  • vitpeppar

Tillbehör

  • 200 g sockerärtor
  • 200 g grön sparris
  • 1 msk smör
  • 1 krm flingsalt

Gör så här

Regnbågslax

  1. Hel laxsida benas ur noggrant.
  2. Sprid ett gott lager grovsalt (ca 0,4 cm) i botten på en ugnsplåt eller ugnsform, huvudsaken är att laxen får plats i formen. Placera laxen på saltet med skinnsidan nedåt. Salt och peppra.
  3. Tillaga laxen mitt i ugnen på 175 graders värme i ca 30 minuter, eller till en innertemperatur på 56 grader.

Sherrysås

  1. Koka och reducera ned sherry och buljongtärning till hälften.
  2. Hacka dillen och blanda ned den tillsammans med crème fraiche i den reducerade sherryn. Koka på svag värme i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Pressad potatis

  1. Skala och koka potatisen mjuk, pressa genom potatispress i en varm skål. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.

Tillbehör

  1. Stek sockerärter och sparris i smör 2-3 minuter, smaka av med flingsalt.