Regnbågslax à la Astrid

4 röster
35 m
4

Regnbågslax med pressad potatis och två kalla såser är alltid en välsmakande rätt som passar vid alla tillfällen.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
35 m
4

Du behöver

Laxen

  • 4 bitar regnbågslax, med skinn á 170 gram
  • 2 msk havssalt
  • 1 msk citronpeppar
  • 1 kapris
  • smör, till stekning
  • 8 babymorötter

Pressad potatis

  • 800 g potatis
  • 2 msk salt
  • 1 tsk flingsalt

Inlagd färsk gurka

  • 1 msk ättika
  • 1 msk socker
  • 1 dl vatten
  • 1 gurka

Sås nr 1

  • 3 dl crème fraiche
  • 4 msk majonnäs
  • 1 tsk citronsaft
  • 3 msk röd stenbitsrom, MSC-märkta
  • 500 g oskalade räkor, MSC-märkta
  • 2 msk dill, finhackad
  • 0,5 msk capris, hackade
  • 0,5 krm citronpeppar

Sås nr 2

  • 3 dl crème fraiche
  • 1 dl hjortronsylt
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Lax
    Ta bort alla ben ur fisken. Blanda kryddorna och gnid in fisken med kryddorna och lägg dem i en plastpåse i kylen cirka 3 timmar.
  2. Stek sedan fisken i stekpanna med köttsidan först cirka tre minuter, sen på skinnsidan cirka fem minuter tills fisken har nått cirka 53-55 grader.
  3. Pressad potatis
    Skala potatisen och koka i saltat vatten. Töm av vattnet och låt potatisen vila någon minut.
  4. Pressa potatisen i en potatispress direkt på tallriken och strö över lite flingsalt.
  5. Inlagd färsk gurka
    Blanda ättikssprit, socker och vatten. Hyvla gurkan tunt och lägg in den i lagen.
  6. Sås nr 1
    Blanda crème fraiche, majonnäs och citronsaft. Tillsätt stenbitsrom, räkor dill, capris och citronpeppar.
  7. Sås nr 2
    Blanda crème fraiche och hjortronsylt och låt stå kallt. Cirka en halvtimme innan servering tas såsen ur kylen och får stå i rumstemperatur.
  8. Servering
    Servera rätten med pressad potatis, några räkor, små morötter och kapris
2 oktober 2019

Laddar fler recept...