Råstekt havskräfta med kräftmajonnäs
Råstekt havskräfta med kräftmajonnäs
22 ingredienser
1 h
Råstekt havskräfta med kräftmajonnäs, svamp, alger och örter är en perfekt rätt att njuta av i höst.
Ingredienser
Kräftolja
- 6 havskräfta (skalen)
- 1 msk tomatpuré
- 4 dl rapsolja
Kräftklor och kräftstjärtar
- kräftklor
- 1 l vatten
- 30 g salt
- kräftstjärt
- smör
Majonnäs
- 1 ägg
- ca 0,5 krm salt
- 1 citron, juice och zest
- 3 dl kräftolja
Svampbuljong
- 500 g champinjoner
- 1 l vatten
- salt
- citron
Tillbehör
- 300 g svamp (vild)
- smör
- salt
- 1 dillkronor
- blandade örter (i säsong)
Servering
- kräftkött (från kräftklorna)
- havssallat (torkad)
- 1 msk kräftolja
Gör så här
Kräftolja
- Skala kräftorna. Lägg klor och stjärt åt sidan.
- Koka upp skalen tillsammans med tomatpuré och rapsolja. Låt skalen svalna i lagen innan du silar av dem.
Kräftklor och kräftstjärtar
- Koka kräftklorna i 2 minuter och låt sedan svalna.
- Knäck klorna och plocka ur köttet.
- Salta kräftstjärtarna lätt och stek dem sedan i en het panna medan du öser dem med smör. De borde bli klara på ca 1 minut.
Majonnäs
- Häll äggula och hälften av äggvitan i en bunke som passar bra till en stavmixer.
- Tillsätt en nypa salt, en tesked citronjuice och zest från en citron. Mixa ihop allt med stavmixern.
- Häll sedan försiktigt i oljan i en stråle under fortsatt mixning tills du fått önskad konsistens.
- Smaka av med citron och salt.
Svampbuljong
- Strimla champinjonerna och koka dem i vatten. Låt stå och dra några timmar.
- Sila sedan av champinjonerna och koka ner vätskan tills ca 1-2 dl återstår. Smaka av med salt och citron.
Tillbehör
- Rensa den vilda svampen och dela dem i lagom stora bitar.
- Stek svampbitarna i smör och krydda med salt.
- Dela örterna i önskad storlek.
- Tvätta sedan örterna i isvatten och låt dem torka.
Servering
- Lägg den stekta svampen i botten av tallriken.
- Vänd ner kräftköttet från klorna i majonnäsen och lägg ovanpå svampen.
- Avsluta med att lägga kräftan högst upp.
- Garnera med örter och havssallat.
- Häll slutligen på svampbuljongen och droppa i några droppar av kräftoljan.