Råstekt havskräfta med kräftmajonnäs

Råstekt havskräfta med kräftmajonnäs

22 ingredienser

1 h

Råstekt havskräfta med kräftmajonnäs, svamp, alger och örter är en perfekt rätt att njuta av i höst.

Ingredienser

portioner4 - 6

Kräftolja

  • 6 havskräfta (skalen)
  • 1 msk tomatpuré
  • 4 dl rapsolja

Kräftklor och kräftstjärtar

  • kräftklor
  • 1 l vatten
  • 30 g salt
  • kräftstjärt
  • smör

Majonnäs

  • 1 ägg
  • ca 0,5 krm salt
  • 1 citron, juice och zest
  • 3 dl kräftolja

Svampbuljong

  • 500 g champinjoner
  • 1 l vatten
  • salt
  • citron

Tillbehör

  • 300 g svamp (vild)
  • smör
  • salt
  • 1 dillkronor
  • blandade örter (i säsong)

Servering

  • kräftkött (från kräftklorna)
  • havssallat (torkad)
  • 1 msk kräftolja

Gör så här

Kräftolja

  1. Skala kräftorna. Lägg klor och stjärt åt sidan.
  2. Koka upp skalen tillsammans med tomatpuré och rapsolja. Låt skalen svalna i lagen innan du silar av dem.

Kräftklor och kräftstjärtar

  1. Koka kräftklorna i 2 minuter och låt sedan svalna.
  2. Knäck klorna och plocka ur köttet.
  3. Salta kräftstjärtarna lätt och stek dem sedan i en het panna medan du öser dem med smör. De borde bli klara på ca 1 minut.

Majonnäs

  1. Häll äggula och hälften av äggvitan i en bunke som passar bra till en stavmixer.
  2. Tillsätt en nypa salt, en tesked citronjuice och zest från en citron. Mixa ihop allt med stavmixern.
  3. Häll sedan försiktigt i oljan i en stråle under fortsatt mixning tills du fått önskad konsistens.
  4. Smaka av med citron och salt.

Svampbuljong

  1. Strimla champinjonerna och koka dem i vatten. Låt stå och dra några timmar.
  2. Sila sedan av champinjonerna och koka ner vätskan tills ca 1-2 dl återstår. Smaka av med salt och citron.

Tillbehör

  1. Rensa den vilda svampen och dela dem i lagom stora bitar.
  2. Stek svampbitarna i smör och krydda med salt.
  3. Dela örterna i önskad storlek.
  4. Tvätta sedan örterna i isvatten och låt dem torka.

Servering

  1. Lägg den stekta svampen i botten av tallriken.
  2. Vänd ner kräftköttet från klorna i majonnäsen och lägg ovanpå svampen.
  3. Avsluta med att lägga kräftan högst upp.
  4. Garnera med örter och havssallat.
  5. Häll slutligen på svampbuljongen och droppa i några droppar av kräftoljan.