Råraka med stuvad skogssvamp

Råraka med stuvad skogssvamp
Foto: Tv4

Råraka med stuvad skogssvamp

Av: Björn - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

45 m

Råraka med stuvad skogssvamp toppad med knaprigt sidfläsk, brynt smör och lingon.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Råraka

  • 1 kg potatis
  • 1,5 tsk salt
  • 60 g smör

Stuvad skogssvamp

  • 2 schalottenlökar
  • 1 l blandad svamp (t.ex. skogskantareller, trattkantareller och champinjoner)
  • 2 msk smör (till stekning)
  • 2 dl vispgrädde
  • ca 0,5 tsk salt
  • ca 1 krm svartpeppar

Servering

  • 4 skivor sidfläsk [ca 200 g]
  • 50 g smör
  • 1 dl färska lingon

Gör så här

Råraka

  1. Skala och riv potatisen grovt. Blanda med saltet.
  2. Klicka ut smeten i måttligt varm stekpanna.
  3. Stek gyllenbrun på båda sidor, ca 3–5 minuter per sida.
  4. Förbered gärna rårakorna på eftermiddagen och precis innan servering så tillaga dem i ugnen med grilleffekt (300 grader).Stek svampen i smör tills all vätska kokat bort.

Stuvad skogssvamp

  1. Finhacka löken och låt fräsa med svampen i en minut.
  2. Tillsätt grädden och låt koka ihop tills det tjocknar. Smaka av med salt och peppar.

Servering

  1. Skär sidfläsket i små bitar och stek i torr panna tills det är krispigt. Låt fläsket rinna av på en bit hushållspapper innan servering.
  2. Bryn smöret genom att steka det i en varm panna under omrörning. Smöret är klart när det börjar dofta kola och bli brunt.
  3. Servera rårakorna med svampstuvningen, sprinkla över sidfläsk, ringla över brynt smör och toppa med lingonen.