Ramslökspotatis med lagrad ost och rostade frön
Ramslökspotatis med lagrad ost och rostade frön
10 ingredienser
30 m
"Det här är min absoluta favoriträtt med potatis. Den funkar som en egen rätt eller som ett garnityr till lamm, kalv eller stekt fisk. Så fort jag serverar den känns det som vår i luften." /Klas Lindberg
Se Klas Lindberg laga receptet

Ingredienser
- 100 g smör
- 100 g grädde
- 100 g crème fraîche
- citronsaft
- ca 50 g ramslök (spara lite som dekor)
- 0,5 dl solroskärnor, rostade i stekpanna
- 50 g lagrad ost, riven (svensk)
- 0,5 dl rapsolja
- 400 g potatis (gärna små fina nypotatis om säsongen är rätt)
- salt
Gör så här
- Koka upp smör, grädde och crème fraîche. Smaksätt med citronsaft och salt.
- Mixa samman blandningen med en stavmixer och vispa sedan kraftigt med en visp så att såsen går samman.
- Strimla lite av ramslöken i långa fina strimlor. Lägg strimlorna i isvatten fram tills det är dags att dekorera rätten.
- Mixa solrosfröna grovt i en mixer, lägg åt sidan.
- Mixa samman resten av ramslöken med ost och olja till en grov pesto. Rör ner solrosfröna och smaksätt med salt.
- Koka potatisen perfekt med salt. Häll av vattnet och låt dra i 5 minuter.
- Tryck till potatisen lite lätt så att den öppnar upp sig och kan ta till sig smak.
- Vänd ihop potatisen med ramslökspeston.
- Lägg upp potatisarna i djupa tallrikar eller på ett serveringsfat med kanter.
- Mixa såsen skummig på nytt och slå den över potatisarna.
- Toppa rätten med den strimlad ramslöken.