Räkor i kokosmjölk med citrongräs och lime

koket.se
räkor-i-kokosmjölk
Foto: TV4
Jennie Walldén porträtt KM
Jennie Walldén porträtt KM

Räkor i kokosmjölk med citrongräs och lime

16 ingredienser

30 m

Jennie Walldéns asiatiska räkgryta är fylld med ljuvliga smaker. Den hemmagjorda kryddpastan sätter en extra touch på grytan och ger den en intensiv smak av det bästa från asien!

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 2 citrongrässtjälkar
  • 4 schalottenlökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 5 cm ingefära
  • 2 krukor koriander
  • 3 röda chilifrukter
  • 1 zucchini
  • 800 g kokosmjölk
  • 2 limefrukter, zest och juice
  • 3 msk fisksås
  • 3 msk ljust muscovadosocker
  • 150 g salladsärtor
  • 1 dl gröna ärtor
  • 400 g skalade räkor
  • neutral rapsolja, att steka i
  • jasminris, till servering

Gör så här

  1. Ta bort och släng det yttersta, torra laget på citrongräset. Dela i 4 delar. Skiva ingefäran och plocka bladen på koriandern. Spara bladen och lägg stjälkarna i en mixer med citrongräset, ingefäran, scharlottenlök, vitlök, fisksås samt 2 röda chilifrukter. Kör till en det blivit en pasta.
  2. Dela zucchini på längden och skär sedan i halvmånar. Fräs i någon minut i en wok eller högre stekpanna. Slå på kryddpastan. Häll i kokosmjölk, rivet limeskal och socker i pannan och låt få ett rejält uppkok. Tillsätt pressad lime och smaka av med ev mer fisksås eller salt.
  3. Tillsätt salladsärtor och ärtor och låt få ett snabbt uppkok. Lägg i räkorna och dra av från värmen. Strössla över korianderblad och tunt skivad chili. Servera genast med jasminris!