Räkor i kokosmjölk med citrongräs och lime

25 röster
30 m

Jennie Walldéns asiatiska räkgryta är fylld med ljuvliga smaker. Den hemmagjorda kryddpastan sätter en extra touch på grytan och ger den en intensiv smak av det bästa från asien! 

Visa mer
30 m

Du behöver

  • 2 citrongrässtjälkar
  • 4 schalottenlökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 5 cm ingefära
  • 2 krukor koriander
  • 3 röda chilifrukter
  • 1 zucchini
  • 800 g koksmjölk
  • 2 lime, zest och juice
  • 3 msk fisksås
  • 3 msk ljust muscavadosocker
  • 150 g salladsärtor
  • 1 dl gröna ärtor
  • 400 g skalade räkor
  • Neutral rapsolja att steka i
  • Jasminris till servering

Gör så här

  1. Ta bort och släng det yttersta, torra laget på citrongräset. Dela i 4 delar. Skiva ingefäran och plocka bladen på koriandern. Spara bladen och lägg stjälkarna i en mixer med citrongräset, ingefäran, scharlottenlök, vitlök, fisksås samt 2 röda chilifrukter. Kör till en det blivit en pasta.
  2. Dela zucchini på längden och skär sedan i halvmånar. Fräs i någon minut i en wok eller högre stekpanna. Slå på kryddpastan. Häll i kokosmjölk, rivet limeskal och socker i pannan och låt få ett rejält uppkok. Tillsätt pressad lime och smaka av med ev mer fisksås eller salt.
  3. Tillsätt salladsärtor och ärtor och låt få ett snabbt uppkok. Lägg i räkorna och dra av från värmen. Strössla över korianderblad och tunt skivad chili. Servera genast med jasminris!
24 november 2018
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept