Räkor i grön curry med ris

Räkor i grön curry med ris
Foto: TV4
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Räkor i grön curry med ris

6

19 ingredienser

40 min

Gör din egen smakrika gröna currypaste, den får otroligt mycket smak och är väldigt lätt att göra om du har en mixer. Här används den i en snabblagad gryta med kokosmjölk och räkor. 

Ingredienser

portioner4
  • 2 förp kokosmjölk (à 400 ml)
  • 600 g räkor med skal, skalade
  • 1 kruka thaibasilika
  • 4 msk fisksås
  • 2 msk ljust muscovadosocker
  • 1 limefrukt, finrivet skal och saft
  • neutral olja, till stekning

Grön currypasta

  • 2 citrongräs, tunt skivade
  • 1 limefrukt, finrivet skal och saft
  • 2 tsk korianderfrö
  • 1 tsk svartpepparkorn
  • 6-8 gröna chilifrukter, urkärnade och skivade
  • 4 klyftor vitlök, skivade
  • 4 schalottenlökar, skivade
  • 5 cm färsk ingefära, tunt skivad
  • 2 krukor färsk koriander, stjälkarna till currypasten och bladen till servering
  • 1 msk räkpasta
  • 2 msk neutral olja

Till servering

  • 4 port jasminris, kokt

Gör så här

  1. Lägg alla ingredienser till currypastan förutom korianderbladen i en mixer. Kör på hög effekt till en jämn pasta.
  2. Stek hastigt chilipastan i lite olja i en stor traktörpanna eller wok.
  3. Häll på kokosmjölken, i med basilikablad, finrivet limeskal och saft, fisksås och muscovadosocker. Låt koka ihop i 5 minuter.
  4. Dra från värmen och lägg i räkorna, lägg på ett lock och låt stå i 5 minuter.
  5. Hacka korianderbladen och strössla över. Servera genast med en skål nykokt jasminris.