Rådjursrygg och krossad potatis

Rådjursrygg och krossad potatis
Foto: Tv4

Rådjursrygg och krossad potatis

Av: Jimmy - Mellerud

Från: Halv åtta hos mig

26 ingredienser

1 h 30 m

Härlig huvudrätt bestående av rådjursrygg och krossad potatis med kantarellsås och rårörda lingon.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Krossad potatis

  • 10 potatisar
  • smör
  • 2 msk olivolja
  • vitlök
  • flingsalt
  • peppar
  • timjan

Rotfrukter

  • 3 palsternackor, normalstora
  • 6 morötter, normalstora
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Kantarellsås

  • 1 gul lök
  • 3 msk smör
  • 100 g trattkantarell
  • 3 dl grädde
  • salt
  • peppar
  • timjan
  • 1 dl viltfond

Rådjursrygg

  • 1 kg rådjursfilé
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Rårörda lingon

  • 3 dl lingon
  • 2 dl strösocker

Gör så här

Krossad potatis

  1. Koka potatisen i cirka 15 minuter tills den blir lite mjuk men ej helt klar.
  2. Lägg potatisarna på en ugnsplåt. Använd en gaffel till att trycka med på potatisarna så att skalet går sönder och de öppnar sig lite.
  3. Smält smör, blanda med olivolja och gärna lite pressad vitlök och häll över potatisarna. Krydda med salt, peppar och timjan.
  4. Ställ in i ugnen ihop med rotfrukterna på 175 grader i cirka 15-20 minuter. Ta ut dem när de fått färg.

Rotfrukter

  1. Skär rotfrukterna i bitar och lägg på en plåt. Ringla olivolja över. Krydda med salt och peppar. Ställ i ugnen på 175 grader i 15-20 minuter.

Kantarellsås

  1. Hacka löken och smält smöret i en kastrull. Stek löken och svampen tills den blir mjuk.
  2. Häll i grädde och låt koka upp. Vrid ner temperaturen och ha i salt, peppar, timjan och viltfond. Sjud på låg värme i cirka 10 minuter. Smaka av med eventuellt mer salt och peppar.

Rådjursfilé

  1. Skär bort det ytliga fettet på rådjursryggen. Skär i 2 cm tjocka skivor.
  2. Smält smör i stekpannan. Lägg i skivorna i stekpannan och krydda med salt och peppar. Stek 1 minut på ena sidan, vänd dem och stek 1 minut på andra sidan också.

Rårörda lingon

  1. Rör ihop lingon och socker i en bunke, låt vila en stund.