Pulled salmon taco med mangosallad, avokadokräm och picklad lök

55 röster
45 m
4
Pulled salmon taco med mangosallad, avokadokräm och picklad lök
Foto: Catarina König

Bästa fredagsmyset! Lyxig taco med lax, yuzumarinerad mangosallad, chipotlemajonnäs, sval avokadokräm och picklad rödlök. Servera med små tortillabröd och smulad fetaost.

Tips! Hittar du inte yuzusaft i butik så går det bra med limesaft istället.

Visa mer
45 m
4

Du behöver

Picklad rödlök

  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1,5 dl vatten
  • 1 rödlök, skuren tunt i ringar

Mangosallad

  • 1 mango, skuren i mindre tärningar
  • 1 ask körsbärstomater
  • 1 tsk röd chilifrukt, finstrimlad
  • 1 salladslök, finstrimlad
  • 1 tsk yuzu
  • salt, efter smak

Sval avokadokräm

  • 2 mogna avokado
  • 0,5 dl turkisk yoghurt
  • 0,5 dl färsk koriander
  • 0,5 liten lime, saften

Chipotlemajonnäs

  • 1 dl majonnäs
  • 4 tsk chipotlepasta
  • salt, efter smak

Pulled salmon

  • 550-600 g laxfilé
  • 0,5 dl ketchup
  • 2 tsk chipotlepasta
  • 2 msk agavesirap (eller 1 msk honung)
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • salt efter smak

Tillbehör

  • små tortillabröd, 3-4 st/pers
  • salladsmix
  • fetaost, smulad

Gör så här

  1. Picklad lök
    Börja med att picka rödlöken. Koka upp ättika, socker och vatten. Dra bort från plattan och låt svalna något. Skär löken i tunna ringar och lägg i lagen. Låt stå svalt minst 1 h men gärna längre.
  2. Mangosallad
    Gör mangosalladen. Skär mango och tomat i mindre kuber och lägg i en skål. Finstrimla röd chilifrukt och salladslök och blanda i. Tillsätt 1 tsk yuzusaft alternativt limesaft om du inte hittar yuzu på de asiatiska hyllorna. Yuzu smakar mer som en blandning av citron, mandarin och grape. Salta och smaka av!
  3. Avokadokräm
    Mixa avokado, yoghurt, koriander och lime till en slät och fin kräm. Smaka upp med salt och lite nymalen svartpeppar. Ställ svalt till servering.
  4. Chipotlemajonnäs
    Rör ihop majonnäs och chipotlepasta, salta och smaka av.. Ställ svalt.
  5. Pulled salmon
    Sätt ungen på 150 grader varmluft.
  6. Blanda ketchup, chipotlepasta, agavesirap (honung), malen spiskummin, malen ingefära och pressad vitlök till en glasyr. Smaka upp med salt.
  7. Lägg upp laxfilén i en ugnsfast form. Bred på glasyren uppe på och på sidorna så att hela laxen täcks. Sätt in en termometer i den tjockaste delen av laxen och skjutsa in formen i ugnen ca 20-25 minuter innan ni vill äta. Ta ut laxen när termometern visar 52 grader, då är den perfekt! Saftig, glansig och fin.
  8. Servering
    Ställ fram skålarna med mangosallad, sval avokadokräm, chipotlemajonnäs och picklad rödlök på bordet.
  9. Lägg även upp salladsmix på en tallrik och smula sönder fetaosten i en annan skål. Ta fram de mjuka tortillaskalen.
  10. När laxen är klar, ställ fram hela formen på bordet så att var och en får ta själv.
3 mars 2018

Fler goda recept