Preserved summer

Preserverd summer
Foto: TV4
Jonas Lagerström KK
Jonas Lagerström KK

Preserved summer

17 ingredienser

1 h

"Den här rätten är idén av jordgubbar med grädde, men i i salt format. En tidlös rätt som ständigt förändras men som alltid representerar sommaren i den säsong vi är i. Detta är versionen närmast sommaren. Originalreceptet togs fram i en råvarukorg under semifinalen i Årets kock 2019." / Jonas

Ingredienser

portioner

Jordgubbar och sparris

  • 8 jordgubbar, svenska
  • 4 vita sparrisar
  • 40 g strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 msk vitvinsvinäger, eller flädervinäger
  • salt

Kolgrädde

  • 200 g vispgrädde
  • kolbit, gärna binchotan
  • vinäger
  • salt

Pilgrimsmussla

  • 4 pilgrimsmusslor, dykplockade
  • strösocker
  • salt

Garnering

  • 30 g ramslöksbär, syltade
  • ramslök, blommorna
  • ramslöksolja
  • fingerlime
  • ätbara blommor, t ex raps- och fläderblommor

Gör så här

  1. Skala den vita sparrisen. Koka upp socker, vatten och vinäger. Häll den varma vätskan över sparrisen, spara några matskedar av vätskan att dressa jordgubbarna med vid servering.
  2. Värm kolen tills den är glödande. Värm upp grädde och lägg i den glödande kolbiten. Låt stå och dra. Sila och smaka upp med salt och vinäger.
  3. Skala och skär varje pilgrimsmussla i fyra bitar. Strössla på salt och socker ca 20 minuter före servering.
  4. Arrangera pilgrimsmusslor, sparris och jordgubbar i bitar. Lägg på garneringen. Servera med den varma kolgrädden och toppa med ramslöksolja.