• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Potatispizza på rågbotten

Potatispizza på rågbotten
Foto: Green Kitchen Stories

Potatispizza på rågbotten

7 steg att laga

13 ingredienser

Recept: Green Kitchen Stories

Spannmål och potatis är klimatsmart. Välj ekologiskt för att hjälpa fåglar och smådjur. Var noga med osten! Använd svensk ekologisk getost så vet du att getterna har behandlats bättre och det är också bra för den biologiska mångfalden.

För att klara kriterierna i One Planet Plate: Välj svensk ekologisk getost, ekologiska potatisar och lök


One planet plate

ONE PLANET PLATE
Detta recept ger 0,5 kg CO2e växthusgaser per portion

Ingredienser

portioner4 portioner

Pizzadeg:

  • 2,5 dl vatten, ljummet
  • 2 tsk torrjäst
  • 2 tsk salt
  • 6-7 dl rågmjöl (hälften grovt och hälften siktat)
  • 2 msk olivolja

Fyllning:

  • 3 potatisar, medelstora, fasta
  • 2 msk salt
  • 4 msk olivolja
  • 2 salladslökar
  • 1 knippe färsk rosmarin, grovt hackad
  • 100 g getost
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Häll det varma vattnet i en medelstor skål. Tillsätt salt och jäst och rör om.
  2. Rör i 5 dl mjöl. Tillsätt resten av mjölet, lite i taget, till degen har formats till en boll och kan börja knådas. Knåda den ett par minuter, tillsätt mer mjöl ifall degen fastnar på händerna. Lägg tillbaka den i skålen och häll över olivoljan. Knåda degen tills oljan är inarbetad i degen. Sätt en plastfilm över skålen och låt jäsa 1 1/2-2 timmar på ett varmt ställe (utan drag).
  3. Under tiden, kan potatisarna förberedas. Skiva dem tunt med en mandolin eller med en kniv. Lägg potatisskivorna i en djup skål, strö över salt och häll på kallt vatten. Låt stå i ungefär en timme. Häll bort vattnet, skölj potatisskivorna och torka av dem med en kökshandduk.
  4. Sätt ugnen på varmast möjliga temperatur (ca 250 grader). Ta bort plastfilmen från degen, som nu har svällt till dubbla storleken, och börja knåda ut den på ett mjölat bakbord (ev kan man tillföra lite extra mjöl om degen är kletig). Knåda, platta och dra i degen tills du har fått den till önskad tjocklek, flytta den då till en ugnsplåt med bakplåtspapper. Rågmjöl är inte lika lättarbetat som vetemjöl men om man drar försiktigt i degen och knådar med handflatorna så borde den hålla ihop. Ett annat trick är att rulla ut den direkt på bakplåtspappret med en mjölad kavel och sen bara dra över bakplåtspappret till ugnsplåten.
  5. Pensla degen med ett tunt lager olivolja. Lägg på potatisskivorna, lök, rosmarin, 100 g av getosten, salt och nymalen svartpeppar. Häll på resten av olivoljan så att alla potatisskivor har lite olja på sig.
  6. Baka den 15-20 min i ugnen (kortare tid om du har varmare ugnstemperatur), den är färdig när potatisen är gyllene och pizzakanterna ser lite brända ut.
  7. Strö över resten av getosten, dela den i mindre bitar och servera direkt.