Potatisbullar med fejkon

1 röst
1 h
4

”Det här är ett enkelt och gott recept att ta till när du har kokt potatis över. Att blanda ut delar av potatisen med bönor och ärtor höjer proteinhalten.”

Om du hade serverat potatisbullarna med bacon istället för med tofu skulle klimatavtrycket ha blivit omkring fyra gånger så stort, 1,2 kilo CO2e per portion.

Recept är från boken ”Vego i världsklass”, Norstedts.

Visa mer
1 h
4

Du behöver

Potatisbullar

  • 1 kg mjölig potatis
  • 2 burkar cannellinibönor, á 380 g
  • 200 g frysta gröna ärtor, tinade
  • 1 dl kikärtsspad
  • 2 dl vetemjöl
  • salt
  • svartpeppar
  • rapsolja, till stekning (eller vegetabiliskt margarin)

Fejkon

  • 600 g naturell och fast tofu
  • 3 msk japansk soja
  • 1 msk liquid smoke
  • 1 msk ljus sirap (eller honung)
  • 1,5 msk rapsolja

Till servering

  • 300 g lingon, färska eller frysta och tinade
  • kruspersilja, finhackad
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Fejkon
    Dela tofun i två stora skivor. Vira in dem i hushållspapper och lägg dem i press 30 minuter mellan två tallrikar, med en tyngd på den översta tallriken. På så sätt pressas överflödig vätska ut och tofun blir fastare.
  2. Skär därefter tofun i tunna skivor och lägg i en plastpåse tillsammans med soja, liquid smoke, sirap/honung och rapsolja. Låt marinera minst 30 minuter, gärna längre.
  3. Potatisbullar
    Skala och koka potatisen tills den är mjuk (eller ta överbliven kokt potatis om du har).
  4. Spola av bönorna med kallt vatten och låt rinna av. Lägg över potatis och bönor i en stor skål eller kastrull och mosa dem med en potatisstöt eller pressa genom en potatispress.
  5. Blanda ner ärtor, kikärtsspad och mjöl och blanda till en fast smet. Om smeten är för blöt och svår att forma biffar av, tillsätt lite mer mjöl. Smaka av med salt och peppar.
  6. Forma platta bullar med händerna och stek på medelhög värme i rapsolja eller vegetabiliskt margarin till de fått fin färg på båda sidor.
  7. Stek under tiden också fejkonet. Häll ner tofun och all marinad i en stekpanna på medelhög värme. Stek tills all vätska försvunnit och tofun fått fin färg.
  8. Servera potatisbullarna med fejkon och lingon. Toppa med finhackad kruspersilja.
Tips!
Vego i världsklass (vit bakgrund)
Kökets box

laddar fler recept...

Laddar fler recept...