• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Potatis- & purjolökssoppa toppad med bacon

Potatis- & purjolökssoppa toppad med bacon
Foto: Tv4

Potatis- & purjolökssoppa toppad med bacon

11

6 steg att laga

11 ingredienser

Härlig varm potatis och purjolökssoppa med pumpakärnor och bacon som passar perfekt som förrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 4 potatisar
  • 1 purjolök, stor
  • 1 gul lök
  • 0,5 l grönsaksbuljong (eller hönsbuljong)
  • 2 dl grädde
  • 0,5 förp bacon
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 klyfta vitlök
  • pumpakärnor (efter smak)
  • 1 knippe gräslök

Gör så här

  1. Hetta upp vattenbadet med hjälp av cirkulation till 85 grader.
  2. Skär potatisen i små bitar. Ta de vita bitarna på purjolöken, hacka dem fint. Skala och finhacka vitlöken. Skala och finhacka den gula löken.
  3. Blanda potatis, purjo-, gul och vitlök, grönsaksbuljong i en vakuum-påse tillsammans med 4 teskedar smör. Komplettera med ett lagerblad. Du behöver inte vakuum köra påsen, det räcker med att du har den öppen men fäster den med två klämmor på sidan av sous-vide- behållaren.
  4. Låt det tillagas i Sous-viden 90 minuter.
  5. Vid omedelbar servering:
    Ta upp påsen, öppna den och häll över innehållet i en mixer. Ta bort lagerbladet. Tillsätt grädden. Toppa soppan med klippt gräslök.
  6. Vid senare servering:
    
När rätten gått klart med Sous Vide, klipp upp påsen, häll över i kastrull, ta bort lagerbladet. Värm upp innan servering. Addera lite grädde om soppan reducerats för mycket.