Potatis med topping

NYHET
koket.se
Potatis med topping
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Potatis med topping

9 ingredienser

30 m

Krossad och rostad patatas bravas med regnbågsrom, wasabisoyafraiche, citron och gräslök kan bli en riktigt lyckad rätt att servera på vårens alla buffébord.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 500 g färskpotatis (eller kulpotatis)
  • 0,5 dl salt
  • 1 dl soyafraîche (eller crème fraîche)
  • 1 tsk wasabiolja (eller 1 msk riven pepparrot)
  • 1 knippe gräslök (litet)
  • 1 citron
  • 2 msk rapsolja
  • 100 g regnbågsrom
  • svartpeppar (från kvarn)

Gör så här

  1. Koka upp vatten och salt, det är mycket salt men det sätter sig på potatisskalet vilket blir underbart!
  2. Lägg potatisen i det kokande vattnet och sjud tills den precis är klar. Häll av vattnet men låt potatisen ligga kvar i kastrullen. Sätt tillbaka kastrullen på spisen och skaka potatisen helt torr och så att skalet nästan rostas. Låt potatisen svalna.
  3. Rör ihop soyafraîchen med wasabioljan och finhackad gräslök, ställ i kyl.
  4. Skär citronen i klyftor.
  5. Sätt ugnen på 220 grader.
  6. Dela potatisen och tryck till den lätt med handloven. Ställ potatisen med skalsidan nedåt på en plåt och pensla med rapsolja.
  7. Rosta potatisen i ugnen tills de fått färg, ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna något.
  8. Toppa potatisen med wasabifraîche och regnbågsrom, ta ett varv med svartpepparkvarnen över och servera med citronen vid sidan.