Pot sticker dumplings

POPULÄRT
Pot sticker dumplings
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Pot sticker dumplings

23 ingredienser

1 h

Pot sticker dumplings ”med slöja” med smakrik dipp gjord på söt aromatisk soja.

Ingredienser

portioner4 - 6

Degplattor (kan köpas färdiga)

  • 2,5 dl vatten, 46 grader
  • 150 g kikärtsmjöl
  • 125 g tapiokastärkelse
  • 125 g rismjöl (sweet rice flour)
  • 1,25 tsk xantangummi

Fyllning

  • 3-4 cm färsk ingefära, oskalad
  • 2 dl vatten
  • 450 g pilgrimsmussla, utan rom (frysta/tinade funkar fint)
  • 1 ägg
  • 1 msk risvin (eller vitt vin)
  • svartpeppar (6-8 varv på kvarnen)
  • 0,75 tsk salt

Söt aromatisk soja

  • 100 ml kinesisk soja (mörk)
  • 200 ml vatten
  • 6 msk farinsocker
  • 1-2 cm cassiabark (kanelstång)
  • 0,5 tsk fänkålsfrö
  • 0,5 stjärnanis
  • 0,5 tsk sichuanpeppar
  • 1 cm färsk ingefära, oskalad krossad

Dipp

  • 3 msk söt aromatisk soya
  • 1,5 msk chiliolja
  • 1 tsk sesamolja
  • 0,5 klyfta vitlök, krossad och blandad med 1-2 tsk vatten

Gör så här

Degplattor

  1. Värm vattnet så det är något varmare än fingervarmt.
  2. Rör ihop de torra ingredienserna i en bunke.
  3. Häll i vattnet i de torra ingredienserna samtidigt som du blandar med en gaffel.
  4. Ta ur degen ur bunken och knåda 2-3 minuter till en smidig boll.
  5. Justera med tapioka eller vatten om degen är för kladdig/torr, den ska kännas som ”playdough”.
  6. Lägg tillbaka degen i bunken och täck med en fuktig handduk då den lätt torkar ut.
  7. Dela upp degen i mindre bitar och rulla ut dem till ”korvar”, dela dem i bitar på ca 15 g (en dryg matsked) och kavla ut dem mellan två bitar plastfilm.
  8. Gör max 6 bitar i taget och håll resten av degen fuktig under handduken.
  9. Pudra de färdiga plattorna med tapiokastärkelse och stansa ut dem med ett cirkeljärn eller ett glas. Trava degplattorna och täck dem med en fuktig duk tills du fyller dem.

Fyllning

  1. Krossa ingefäran och blanda med vatten, låt stå i 10 minuter.
  2. Mixa pilgrimsmusslorna med ägg, vin, svartpeppar och salt i en blender eller med en stavmixer. Blanda ner ingefärsvattnet i omgångar till en lös smet. Kyl smeten i minst 30 minuter.
  3. Fyll degplattorna med en tesked fyllning, fukta kanterna och förslut som en halvmåne med ett veck på den runda sidan (eller gör någon mer konstnärlig vikning, bara det blir en halvmåne).
  4. Hetta upp en non stick-belagd stekpanna med lock, förbered en kanna vatten.
  5. När pannan är het lägger du i några knyten åt gången (beroende på pannans storlek) och steker dem tills de fått fin färg.
  6. Häll nu vatten i pannan så det täcker botten (akta så det inte stänker). Sätt fort på locket och låt knytena ånga klara i ca 45 sekunder. Ta upp knytena, torka ur pannan och fortsätt med nästa omgång.
  7. När alla knytena är klara brukar jag låta samtliga få en sista ”kick” i pannan några sekunder så de är riktigt varma när de läggs upp.

Söt aromatisk soja

  1. Sjud allt i 20 minuter, sila och låt svalna.

Dipp

  1. Blanda ingredienserna i en skål, tillsätt vitlökensom är uppblandad med vatten sist.

Servering

  1. Servera knytena med dippen, ringla lite över och servera resten i små skålar.