Pocherad lax med grön sparris och citronrisotto

45 m
4
Pocherad lax med grön sparris och citronrisotto
Foto: TV4

Pocherad lax är både enkelt, snabblagat och riktigt gott. Risotton får en frisk ton av citronskalet och passar perfekt med laxen och den gröna sparrisen.

Tips! Smaksätt risotton med riven svamp eller sparris istället för citron för att få en annan karaktär. Bara fantasin sätter gränser!

1 februari 2017
Så väljer du ekorätt i fiskdisken
45 m
4

Du behöver

Örtolja

  • 1 kruka basilika
  • 1 kruka persilja
  • 2 dl olivolja
  • salt och peppar

Sparris

  • 8 gröna sparris
  • iskallt vatten

Risotto

  • 1 citron, skalet
  • 1 scharlottenlök
  • olivolja, till stekning
  • 4 dl carnaroliris, (eller arborioris)
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl kycklingfond, utspädd
  • 150 g parmesan, riven

Pocherad lax

  • 600 g lax, loin
  • 1 citron
  • 1 schalottenlök, grovt skivad
  • 3 dl vitt vin, torrt
  • 6 vitpepparkorn
  • salt

Gör så här

  1. Örtolja
    Mixa örterna slätt med olivolja, salt och peppar. Låt stå så oljan tar färg.
  2. Sparris
    Skär av den nedre delen av sex sparrisar, ca en tredjedel. Resterande två sparrisar skivas tunt, helst på mandolin. Lägg i iskallt vatten.
  3. Risotto
    Riv skalet från citronen. Detta ska smaksätta risotton. Finhacka löken och stek mjuk i olivolja i en kastrull utan att ta färg. Stek på medelvärme.
  4. Häll i riset i kastrullen och vänd runt tills kornen får ett genomskinligt skal. Häll i 1 dl vitt vin och låt reduceras så syran försvinner. Häll i fonden succesivt tills riset sugit upp vätskan. Riset ska ha en liten kärna kvar i mitten.
  5. Pocherad lax
    Under tiden du tillagar risotton ska laxen pocheras. Skiva citronen i fyra lagom tjocka skivor och placera i en stekpanna med lite högre kant. Tillsätt vitt vin, grovt skivad lök samt vitpepparkorn.
  6. Placera laxen på citronerna. Salta laxen lätt. Lägg locket på och sätt på medelvärme och låt stå i 5 minuter, precis så värmen kommer igång. Tag sedan av från plattan och ställ åt sidan. Fortfarande med lock.
  7. Servering
    Koka upp 2 dl vatten i en liten kastrull och salta rikligt. Lägg i de hela sparrisarna och låt koka i ca 1-2 minuter beroende på tjocklek.
  8. Vänd ner riven parmesan (spara lite till garnering) och citronzest i risotton. Sila örtoljan.
  9. Lägg den ångade sparrisen i botten på en tallrik med lite örtolja. Bryt försiktigt lax i bitar och placera ovanpå.
  10. Garnera med den tunt skivade sparrisen, parmesan och örtolja. Servera risotton vid sidan av. Smaklig måltid!
Kommentera receptet

Fler goda recept