Pocherad lax med grön sparris och citronrisotto

POPULÄRT
Pocherad lax med grön sparris och citronrisotto
Foto: TV4
Klara Lind DM
Klara Lind DM

Pocherad lax med grön sparris och citronrisotto

20 ingredienser

45 m

Pocherad lax är både enkelt, snabblagat och riktigt gott. Risotton får en frisk ton av citronskalet och passar perfekt med laxen och den gröna sparrisen.

Tips! Smaksätt risotton med riven svamp eller sparris istället för citron för att få en annan karaktär. Bara fantasin sätter gränser!

Ingredienser

portioner

Örtolja

  • 1 kruka basilika
  • 1 kruka persilja
  • 2 dl olivolja
  • salt
  • peppar

sparris

  • 8 gröna sparrisar
  • vatten, iskallt

Risotto

  • 1 citron, skalet
  • 1 schalottenlök
  • olivolja, till stekning
  • 4 dl carnaroliris (eller arborioris)
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl kycklingfond, utspädd
  • 150 g parmesanost, riven

Pocherad lax

  • 600 g laxloin
  • 1 citron
  • 1 schalottenlök, grovt skivad
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 6 vitpepparkorn
  • salt

Gör så här

Örtolja

  1. Mixa örterna slätt med olivolja, salt och peppar. Låt stå så oljan tar färg.

Sparris

  1. Skär av den nedre delen av sex sparrisar, ca en tredjedel. Resterande två sparrisar skivas tunt, helst på mandolin. Lägg i iskallt vatten.

Risotto

  1. Riv skalet från citronen. Detta ska smaksätta risotton. Finhacka löken och stek mjuk i olivolja i en kastrull utan att ta färg. Stek på medelvärme.
  2. Häll i riset i kastrullen och vänd runt tills kornen får ett genomskinligt skal. Häll i 1 dl vitt vin och låt reduceras så syran försvinner. Häll i fonden succesivt tills riset sugit upp vätskan. Riset ska ha en liten kärna kvar i mitten.

Pocherad lax

  1. Under tiden du tillagar risotton ska laxen pocheras. Skiva citronen i fyra lagom tjocka skivor och placera i en stekpanna med lite högre kant. Tillsätt vitt vin, grovt skivad lök samt vitpepparkorn.
  2. Placera laxen på citronerna. Salta laxen lätt. Lägg locket på och sätt på medelvärme och låt stå i 5 minuter, precis så värmen kommer igång. Tag sedan av från plattan och ställ åt sidan. Fortfarande med lock.

Servering

  1. Koka upp 2 dl vatten i en liten kastrull och salta rikligt. Lägg i de hela sparrisarna och låt koka i ca 1-2 minuter beroende på tjocklek.
  2. Vänd ner riven parmesan (spara lite till garnering) och citronzest i risotton. Sila örtoljan.
  3. Lägg den ångade sparrisen i botten på en tallrik med lite örtolja. Bryt försiktigt lax i bitar och placera ovanpå.
  4. Garnera med den tunt skivade sparrisen, parmesan och örtolja. Servera risotton vid sidan av. Smaklig måltid!