• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Pizza ”bianca” med rå lax, ingefärsmarinerad zucchini och fänkål

Pizza ”bianca” med rå lax, ingefärsmarinerad zucchini och fänkål
Foto: David Back
Mattias-Larsson
Mattias-Larsson

Pizza ”bianca” med rå lax, ingefärsmarinerad zucchini och fänkål

4 steg att laga

16 ingredienser

45 min + jästid

Mattias tipsar!
Preppa dagen före
• Gör pizzadegen och låt kalljäsa i kylen.
• Riv osten.
• Gör grönsaksdressingen.

Innan gästerna kommer
• Skiva laxen.
• Skiva zucchini och fänkål.
• Förbered pizzan för gräddning.

Strax före servering
• Grädda pizzan.
• Marinera grönsakerna.
• Lägg toppingen på pizzan.

Psst! Blir det deg över, baka av till en god frukostfralla.

Lättlagade helgmenyer

Receptet kommer från boken Lättlagade helgmenyer av Mattias Larsson, Semic.

Ingredienser

portioner2 pizzor

Pizzadeg - 2 plåtar

  • 20 g jäst
  • ca 600 g siktat dinkelmjöl
  • 1 msk olivolja
  • 3,75 dl vatten, ljummet
  • 15 g salt
  • 4 dl crème fraîche
  • 300 g västerbottensost
  • 200 g zucchini
  • 200 g fänkål
  • 50 g babyspenat

Dressing

  • 2 msk färsk ingefära, finriven
  • 0,5 dl äppelcidervinäger
  • 2 msk honung
  • 400 g lax
  • 100 g forellrom (kan bytas ut mot annan rom eller uteslutas)
  • flingsalt

Gör så här

  1. Blanda samtliga ingredienser till pizzadegen och kör i en degblandare i ca 5 minuter (degen ska släppa från kanterna men klibba i botten när det är lagom med mjöl). Låt degen jäsa under bakduk ca 1 timme till dubbel storlek.
  2. Värm ugnen till 230 grader. Förbered 2 ugnsplåtar med bakplåtspapper. Arbeta ur luften ur pizzadegen och kavla ut degen tunt. Lägg degen på ugnsplåtarna.
  3. Bred på crème fraiche och riv över osten. Ugnsbaka ca 15 minuter till fin gratinerad färg. Skiva under tiden zucchini och fänkål tunt med hjälp av en mandolin.
  4. Blanda samman ingredienserna till dressingen och marinera zucchini, fänkål och spenat. Strö över en nypa flingsalt. Ta ut pizzan från ugnen och toppa med skivad lax, grönsaker och forellrom.
TIPS!
Lättlagade helgmenyer

Receptet kommer från boken

Lättlagade helgmenyer av Mattias Larsson