Pissaladière med smördeg

Pissaladière med smördeg
Foto: Tv4
Mattias Kristiansson porträtt
Mattias Kristiansson porträtt

Pissaladière med smördeg

11 ingredienser

1 h

”En pissaladière är specialitet från Nice i södra Frankrike som i princip är en lökpizza med oliver. Här har jag blandat ner lite fänkål också eftersom det är så himla gott. Tänk på att steka lök och fänkål riktigt länge så att de blir ordentligt karamelliserade.” /Mattias Kristiansson

Ingredienser

portioner
  • 4 smördegsplattor
  • 1 dl oliver (blandade)

Lök- och fänkålstopping

  • 4 gula lökar, tunt skivade [600-700 g]
  • 1 fänkål, tunt skivat
  • 2 klyftor vitlök, tunt skivade
  • 1 dl olivolja
  • ca 1 krm strösocker
  • 1 lagerblad, smulat
  • 0,5 tsk fänkålsfrö, mortlade
  • 0,5 tsk salt
  • svartpeppar

Gör så här

Lök- och fänkålstopping

  1. Fräs gul lök, fänkål och vitlök i olivoljan tills de mjuknar och blir lätt transparenta. Det tar ca 15 minuter.
  2. Strö över strösocker, lagerblad, mortlade fänkålsfrön, salt och peppar. Låt fräsa i ytterligare 15 minuter tills löken börjar få lite färg.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.

Montering

  1. Lägg smördegsplattorna på bakplåtspappersklädda plåtar.
  2. Toppa med fyllningen men spara 1-2 cm runt kanten.
  3. Grädda i 15 minuter.