Pissaladière med smördeg

7 röster
1 h
8

”En pissaladière är specialitet från Nice i södra Frankrike som i princip är en lökpizza med oliver. Här har jag blandat ner lite fänkål också eftersom det är så himla gott. Tänk på att steka lök och fänkål riktigt länge så att de blir ordentligt karamelliserade.” /Mattias Kristiansson

1 h
8
8 portioner

Du behöver

  • 4 smördegsplattor
  • 1 dl oliver (blandade)

Lök- och fänkålstopping

  • 4 gula lökar, tunt skivade [600-700 g]
  • 1 fänkål, tunt skivat
  • 2 klyfta vitlök, tunt skivade
  • 1 dl olivolja
  • ca 1 krm strösocker
  • 1 lagerblad, smulat
  • 0,5 tsk fänkålsfrö, mortlade
  • 0,5 tsk salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Lök- och fänkålstopping
    Fräs gul lök, fänkål och vitlök i olivoljan tills de mjuknar och blir lätt transparenta. Det tar ca 15 minuter.
  2. Strö över strösocker, lagerblad, mortlade fänkålsfrön, salt och peppar. Låt fräsa i ytterligare 15 minuter tills löken börjar få lite färg.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Montering
    Lägg smördegsplattorna på bakplåtspappersklädda plåtar.
  5. Toppa med fyllningen men spara 1-2 cm runt kanten.
  6. Grädda i 15 minuter.
21 augusti 2019