100 g smör (steksmöret används sedan för att göra det brynta sojasmöret)
1 msk rapsolja
salt
Brynt sojasmör
100 g smör (från stekning av pilgrimsmusslor)
2 msk kinesisk soja
0,5 limefrukt, finrive skal + saft
Avokadokräm
3 avokador
1 limefrukt
3 msk olivolja
salt
peppar
Topping
0,5 blomkål
25 g smör
100 g kantareller
oxalis (alt gräslök eller krasse)
Gör så här
Pilgrimsmusslor
Ta ett rejält grepp om musslans flata del med den platta sidan upp. Håll gärna med en handduk om kniven skulle slinta. Lirka in kniven och skär loss musslan så nära den platta skalhalvan som möjligt. Öppna skalet och lossa försiktigt musslan med en sked. Plocka bort skägget, romsäcken och den lilla sega muskeln som sitter på sidan av pilgrimsmusslan. Skölj musslan i kallt vatten och lägg den på en handduk.
Förvärm tills den är riktigt varm. Tillsätt olivolja. Lägg i musslorna med de torra sidorna nedåt. Salta musslorna på ovansidan. När musslorna stekt i 30 sekunder tillsätter du smöret. Stek musslorna ytterligare i 1 minut. Vänd sedan musslorna och stek i 1-2 minuter.
Lyft upp musslorna och sänk värmen i pannan, låt smöret ligga kvar.
Brynt sojasmör
Tillsätt soja i pannan med smöret. Låt puttra i ca 1 minut. Tillsätt sedan finrivet limskal och limesaft. Puttra i 1 minut till. Stäng av värmen. Smöret ska serveras varmt.
Avokadopuré
Dela, kärna ur och gröp ut köttet ur avokadon. Lägg avokadoköttet i en blender. Har du inte tillgång till blender kan du använda en potatispress.
Tillsätt finrivet skal från 1 lime och några droppar limesaft. Tillsätt även olivoljan. Mixa blandningen till en slät puré. Salta och peppra efter smak.
Toppings
Skär blomkålens buketter i munsbitar.
Värm en torr stekpanna på medelhög värme. Lägg i blomkålen med snittytan mot pannan. Låt sota i 6-8 minuter. Vänd på blomkålen om färgen börjar bli för svart.
Borsta bort ev jord från kantarellerna.
Värm smör i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt kantarellerna när smöret smält och slutat bubbla. Stek kantarellerna i 5 minuter tills de fått en fin gyllenbrun yta.
Servering
Gör små ”ägg” av avokadopurén med hjälp av två skedar. Placera tre ägg på tallriken enligt bild. Placera sedan ut fyra pilgrimsmusslor på varje tallrik. Toppa sedan med den sotade blomkålen och de stekta kantarellerna. Häll sedan brynt sojasmör över musslorna och i mitten på tallriken. Toppa med några oxalisblad.