Pilgrimsmussla - tataki och yuzu-kosho

Pilgrimsmussla - tataki och yuzu-kosho
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Pilgrimsmussla - tataki och yuzu-kosho

16 ingredienser

30 m

Stekta pilgrimsmusslor med smakrika tillbehör är en riktigt lyxig och god rätt. Perfekt till både helg och fest!

Ingredienser

portioner
  • 4 pilgrimsmusslor
  • 4 msk soja
  • 4 msk sake
  • 4 msk mirin
  • 2 msk solroskärnor
  • 1 tsk yuzu-kosho (kan bytas ut mot 1 citron och 1 grön chili)
  • 1 citronsaft
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • peppar
  • 16 pimiento de padrón
  • 10 cm färsk ingefära
  • 4 msk majonnäs
  • citron, i klyftor (till garnering)
  • olja (till stekning)
  • smör (till stekning)

Gör så här

  1. När du har rensat pilgrimsmusslorna så delar dem på hälften. Marinerar dem sedan i soja, sake och mirin i minst 30 minuter.
  2. Mixa solroskärnor med yuzu-kosho, citronjuice och olivolja. Smaka av med salt och peppar.
  3. Trä pilgrimsmusslorna och pimento padron på spett (4 stycken per spett).
  4. Strimla ingefära supertunt och lägg i kallt vatten.
  5. Stek sedan musslorna i lite olja på hög tempratur. Krydda med salt och peppar.
  6. Stek samtidigt pimiento de padrón och krydda även dem med salt och peppar.
  7. Bryn musslorna ca 2 minuter på varje sida och tillsätt lite smör när det återstår ca 1 minut av stekningen. Ös smöret över musslorna i slutet.
  8. Lägg spetten på tallrikar och toppa med majonnäs, yuzu-koshokräm och finstrimlad ingefära. Servera med en citronklyfta bredvid.