Pilgrimsmussla med picklade jordgubbar
Pilgrimsmussla med picklade jordgubbar
11 ingredienser
1 h
Pilgrimsmusslor med brynt smör, picklade jordgubbar och romsäckskräm är en festlig rätt som får gästerna att häpna.
Ingredienser
Romsäckskräm
- 100 g romsäck
- 1 äggula
- 5 g äppelcidervinäger (svensk eko)
- 0,2 msk senap (svensk och ekologisk)
- 1,5 dl rapsolja
- salt
Picklade omogna jordgubbar
- jordgubbar
- 1-2-3 lag
Pilgrimsmussla
- pilgrimsmussla
- salt
- rapsolja
Brynt smör med Liura-soja
- 500 g smör
- 1 msk soja (gärna liura)
Servering
- harsyra
Gör så här
Romsäckskräm
- Blanchera romsäckarna.
- Mixa romsäckarna med äggula, vinäger och senap tills det är slätt.
- Tillsätt olja och mixa tills krämen har konsistensen som en majonnäs. Smaka av med salt. Förvaras i kylen.
Picklade omogna jordgubbar
- Skölj och rensa jordgubbarna och lägg dem i en väl rengjord glasburk.
- Koka upp 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten (123-lag). Låt svalna.
- Häll lagen över jordgubbarna. Förvara burken i kylen.
Pilgrimsmussla
- Krydda musslorna med salt och rapsolja.
- Sota musslorna hastigt i en varm panna eller bränn dem med en gasbrännare.
- Skiva varje mussla i 3-4 skivor.
Brynt smör med Liura-soja
- Smält smöret i en kastrull på hög värme.
- Fortsätt värma smöret under vispning tills det har en gyllenbrun färg och nötig doft.
- Ta av kastrullen från värmen och tillsätt sojan.
Servering
- Skär upp jordgubbarna i mindre bitar och lägg dem i det brynta smöret.
- Lägg jordgubbar och lite av smöret i botten av en skål.
- Toppa med pilgrimsmusslorna.
- Häll över lite av det brynta smöret på musslorna.
- Lägg ca 1 msk romsäckskräm bredvid musslan.
- Toppa med harsyra.