Jordärtskocksoppa med apelsin

Jordärtskocksoppa med apelsin
Foto: TV4

Jordärtskocksoppa med apelsin

Av: Philip Hedberg

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

30 min

Soppa passar bra på vintern eller hösten. Här är en jordärtskocksoppa med apelsin och parmesan. Fruktig och C-vitaminrik.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och finns även med i kokboken med samma namn. Alla recept som är utvalda till kokboken är provlagade och bearbetade av matskribenten och kocken Tove Nilsson.

Ingredienser

portioner
  • 1 bit parmesanost [ca 60 g]
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 600 g jordärtskocka, skivade
  • 30 g smör
  • 2 dl vitt vin
  • 5 dl vatten
  • 3 msk kycklingfond
  • 3 dl grädde
  • 1 apelsin, saften
  • salt (efter smak)
  • peppar, nymald, (efter smak)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Riv parmesanosten och lägg i 8 små högar på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Ställ i mitten av ugnen och grädda ca 10 minuter tills de fått
  4. fin färg.
  5. Låt svalna på hushållspapper.
  6. Fräs lök och jordärtskockor i smör ca 3 minuter.
  7. Tillsätt vin och låt koka 3 minuter.
  8. Tillsätt vatten, fond och grädde.
  9. Låt koka på svag värme i ca 20 minuter.
  10. Mixa till en slät soppa i en blender eller med en stavmixer.
  11. Smaka av med pressad apelsin, salt och peppar.
  12. Späd eventuellt med vatten om det behövs.
  13. Servera soppan med parmesanflarnen.