Jordärtskocksoppa med apelsin

Foto: TV4
Jordärtskocksoppa med apelsin
11 ingredienser
30 min
Soppa passar bra på vintern eller hösten. Här är en jordärtskocksoppa med apelsin och parmesan. Fruktig och C-vitaminrik.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och finns även med i kokboken med samma namn. Alla recept som är utvalda till kokboken är provlagade och bearbetade av matskribenten och kocken Tove Nilsson.
Ingredienser
- 1 bit parmesanost [ca 60 g]
- 2 schalottenlökar, finhackade
- 600 g jordärtskocka, skivade
- 30 g smör
- 2 dl vitt vin
- 5 dl vatten
- 3 msk kycklingfond
- 3 dl grädde
- 1 apelsin, saften
- salt (efter smak)
- peppar, nymald, (efter smak)
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Riv parmesanosten och lägg i 8 små högar på en plåt med bakplåtspapper.
- Ställ i mitten av ugnen och grädda ca 10 minuter tills de fått
- fin färg.
- Låt svalna på hushållspapper.
- Fräs lök och jordärtskockor i smör ca 3 minuter.
- Tillsätt vin och låt koka 3 minuter.
- Tillsätt vatten, fond och grädde.
- Låt koka på svag värme i ca 20 minuter.
- Mixa till en slät soppa i en blender eller med en stavmixer.
- Smaka av med pressad apelsin, salt och peppar.
- Späd eventuellt med vatten om det behövs.
- Servera soppan med parmesanflarnen.