Petit choux-semlor
Petit choux-semlor
19 ingredienser
Kardemummadoftande petit choux-semlor fyllda med vaniljgrädde och hemgjord mandelmassa. Oslagbart gott till fettisdagen!
Se Tea Malmegård laga receptet

Ingredienser
Kardemummamördeg
- 45 g florsocker [0,75 dl]
- 135 g vetemjöl [2,25 dl]
- 90 g smör
- 30 g äggula [2 st]
- 5 g kardemumma, grovmalen
Petit choux
- 65 g mjölk
- 60 g vatten
- 55 g smör
- 0,5 krm salt
- 0,5 krm strösocker
- 70 g vetemjöl
- 2 ägg
- 1 äggula
Diplomatkräm
- 150 g vaniljkräm
- 150 g vispgrädde
mandelmassa
- 200 g sötmandlar med skal
- 150 g rörsocker
- 3 bittermandel
Servering
- florsocker
Gör så här
Mandelmassa steg 1
- Blötlägg gärna mandlarna dagen innan i en bunke och lägg en tallrik över. Annars ta aningen varmare vatten och låt ligga tills du behöver dem.
Mördeg
- Blanda alla ingredienserna tillsammans till en deg och kavla ut den mellan 2 bakplåtspapper till
- ungefär 1-2 mm tjock. Ställ det hela i frysen.
Petit choux
- Koka upp mjölk, vatten, smör, socker och salt i en kastrull. Tillsätt sedan mjölet och arbeta smeten med en träslev i kastrullen i några minuter tills degen släpper från kanterna samt har en fin glans. Häll av i en kall bunke.
- Arbeta in ett ägg i taget för hand eller med maskin med vinge.
- Fyll i spritspåse med slät tyll i storlek 10. Spritsa ut små knappar stora som en 1-krona (den gamla varianten) med någon centimeters mellanrum på en plåt med bakplåtspapper.
- Stansa ut runda diskar stora som en 5-krona (den gamla varianten) av den frusna mördegen och lägg över knapparna. Frys i minst 30 minuter.
- Baka av på 190 grader i mitten på ugnen i 22-24 minuter. Ta ut och låt svalna.
Diplomatkräm
- Vispa upp grädden, tillsätt vaniljkrämen och vispa till fluffig och slät kräm. Fyll i en spritspåse med tyll.
Mandelmassa steg 2
- Häll av vattnet och mixa mandeln tillsammans med sockret tills det går ihop i en matberedare.
- Riv bittermandel på microplane/det finaste på rivjärnet och häll i, mixa till en slät, seg massa. Fyll på spritspåse utan tyll.
Montering
- Skär försiktigt av lock från bollarna med en liten tandad kniv. Fyll mandelmassan i botten och sedan diplomatkrämen. Lägg på locket och pudra med florsocker.