• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Petit-chouer med löjrom och crème fraiche

Petit-chouer med löjrom och crème fraiche
Foto: David Back
Mattias-Larsson
Mattias-Larsson

Petit-chouer med löjrom och crème fraiche

6 steg att laga

9 ingredienser

2 h

Mattias tipsar!
Preppa dagen före
• Baka petit-chouerna.
Strax före servering
• Värm på petitchouerna i ugnen och klicka i fyllningen.
Förenkla!
• Byt ut petit-chouerna mot små bitar av smörstekt ljust surdegsbröd.

Lättlagade helgmenyer

Receptet kommer från boken Lättlagade helgmenyer av Mattias Larsson, Semic.

Ingredienser

portioner16 portioner

Petit choux deg - ca 60 stycken (de som blir över går bra att frysa)

  • 1,25 dl vatten
  • 1,25 dl mjölk
  • 110 g smör
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 160 g vetemjöl (drygt 2,5 dl)
  • 4 ägg

Fyllning

  • 100 g löjrom
  • 0,5 dl crème fraîche

Gör så här

  1. Koka upp vatten, mjölk, smör, socker och salt i en kastrull. Ta av från plattan, häll ner allt mjöl och blanda kraftigt med en träslev till en homogen deg.
  2. Sätt kastrullen på plattan igen och rör vidare ett par minuter tills det är en fast deg. Dra av kastrullen från värmen och låt svalna ett par minuter.
  3. Tillsätt äggen ett och ett under omrörning. Lägg över smeten i en spritspåse och låt vila i kylskåp i minst 1 timme.
  4. Värm ugnen till 220 grader. Spritsa ut, eller klicka ut om du inte har en sprits påse, små bollar om ca 2 cm i diameter. Om de blir toppiga, blöt ett finger i vatten och tryck ner den lilla toppen.
  5. Ugnsbaka petit-chouerna ca 12 minuter tills de är genomgräddade och fått fin färg. Tar du ut dem för tidigt sjunker de ihop.
  6. Dela petit-chouerna och klicka i crème fraiche och löjrom, lägg på locket. Dekorera eventuellt med strimlad salladslök.
TIPS!
Lättlagade helgmenyer

Receptet kommer från boken

Lättlagade helgmenyer av Mattias Larsson