Hjorttournedos med murklor i rödvin
Hjorttournedos med murklor i rödvin
15 ingredienser
Allting inom konsten är redan gjort, sägs det. Men jag kände mig ganska nöjd när jag kombinerade schalottenlöksfrästa toppmurklor med rödvinssmör. Som gjort för hjort. /Per Receptet är hämtat ur kokboken Morberg jagar och lagar
Ingredienser
Hjort
- 700 g hjortryggfilé
- 1 dl toppmurklor, torkade
- 2 schalottenlökar
- smör, till stekning
- 0,5 dl rött vin
- 1 dl viltfond (helst hemkokt)
- salt (efter smak)
- peppar (efter smak)
Rödvinssmör
- 2 rödlökar
- 150 g smör, rumstempererat
- 2,5 dl rött vin
- salt (efter smak)
- vitpeppar, nymalen, efter smak
Baconlindade haricots verts
- 200 g haricots verts
- 4 skivor bacon (eller rökt sidfläsk)
Gör så här
Murklor
- Låt toppmurklorna ligga i blöt i 2 timmar.
- Häll av blötläggningsvattnet.
- Finhacka schalottenlöken och fräs den tillsammans med murklorna i smör i en kastrull tills all vätska har kokat in.
- Rör ner rödvin och fond och låt koka upp.
- Smaka av med salt och peppar.
Hjort
- Putsa filén från eventuella hinnor och skär den i cirka 5 cm tjocka skivor.
- Jämna till skivorna lite lätt, men se till att de har höjden kvar.
- Hetta upp en stekpanna och lägg i smör.
- Salta och peppra bitarna och bryn dem hastigt på bägge sidor.
- Sänk värmen och stek tills köttsaften precis börjar sippra ut, 3–4 minuter på bägge sidor.
Vid servering
- Toppa köttet med rödvinssmör och servera med murklorna och baconlindade haricots verts.
Rödvinssmör
- Skala och finhacka löken.
- Fräs hacket i lite av smöret tills det börjar bli mjukt.
- Häll i vinet och koka ner till en marmeladliknande konsistens.
- Låt svalna.
- Rör ner resten av smöret.
- Smaka av med salt och peppar.
- Forma smöret till en rulle i plastfolie och ställ kallt tills det ska serveras.
Haricots verts
- Värm ugnen till 225 grader (övervärme).
- Koka upp vatten i en kastrull, salta och lägg i haricots vertsen.
- Låt dem koka i 2 minuter och skölj dem sedan i kallt vatten.
- Fördela bönorna i knippen, slå en skiva bacon runt och lägg dem i en ugnsform.
- Låt stå i övre delen av ugnen tills baconet har fått färg och är knaprigt, cirka 5 minuter.