Per Morbergs Coq au vin

346 röster
1 h
4-6

Du behöver

  • 2 kycklingar, (1 stor ungtupp eller 1 större kyckling) (à ca 1 kg)
  • 1 gul lök
  • ca 2-3 morötter (små)
  • 1 purjolök
  • 50-75 g smör
  • 100-150 g rökt sidfläsk
  • 75 cl rött vin [1 flaska]
  • 1-2 lagerblad
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1-2 tsk timjan
  • 0,5 tsk rosmarin, stött
  • 2 klyfta vitlök
  • 0,25 citron, skalet
  • ca 3 stjälk persilja
  • 10 schalottenlökar
  • 200-400 g champinjoner
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • persilja, till garnering
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Skölj och stycka varje kyckling i 8 delar. Skär fläsket i strimlor.
  2. Skala löken och grovhacka. Skala morötterna och strimla dem. Snitta, skölj och skiva purjolöken.
  3. Bryn fågelbitarna, några i taget, i en del av fettet på inte alltför stark värme. Lägg över dem i en rymlig gryta. Obs! Tillaga inte coq au vin i en oemaljerad järngryta. Syran från vinet löser ut järn som missfärgar rätten.
  4. Stek fläsket knaprigt och lägg det åt sidan så länge. Fräs grönsakerna efter fläsket och lägg dem i grytan. Tillsätt vin, salt, kryddor, pressad vitlök, citronskal och persiljestjälkar.
  5. Låt koka upp. Låt grytan koka under lock på svag värme i 15–25 minuter. Den längre tiden för ungtupp eller större kyckling. Skala under tiden smålökarna. Det går lättast om de först får ligga i hett vatten.
  6. Borsta svampen om den är färsk och skölj den om det behövs. Skiva eller dela eventuellt svampen i mindre bitar. Lägg den i stekpannan och låt det mesta av vätskan koka bort innan du lägger i lite fett.
  7. Fräs svampen och schalottenlöken och lägg ned dem i grytan. Häll på lite svampspad eller vatten. Lägg också i det brynta fläsket. Tag eventuellt upp persiljestjälkarna. Låt koka i ca 10 minuter.
  8. Rör ut mjölet med vattnet. Blanda ner det i grytan och låt den koka i ytterligare 3–5 minuter.
  9. Smaka av, grytan ska ha en mustig smak. Klipp över rikligt med persilja. Servera med kokt ris eller potatis och en blandsallad.

Laddar fler recept...