Pertans hemlagade köttsoppa

Pertans hemlagade köttsoppa
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Pertans hemlagade köttsoppa

69

11 ingredienser

1h 30 min

Rustik soppa på högrev och rotfrukter. Låt puttra länge så köttet blir riktigt mört!

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 2 l vatten
  • 300 g högrev
  • 1 gul lök
  • 1 purjolök (det vita)
  • 300 g rotselleri
  • 300 g kålrot
  • 3 morötter
  • ca 300 g gröna ärtor
  • 10 vitpepparkorn
  • 1 kvist timjan
  • 1 kvist lagerblad (obs färska lagerblad är mycket mildare) . Om ni har torkade blad räcker det med tre

Gör så här

  1. Koka upp vattnet och lägg i salt, kryddorna och löken i klyftor. Lägg i köttet.
  2. Låt allt koka sakta tills köttet är mört, cirka 1 timma. Skumma bort ev skum med en hålslev.
  3. Skala rotfrukterna och skär i tärningar eller skivor. Sköj och skiva purjolöken.
  4. Ta upp köttet och koka rotfrukterna knappt mjuka, cirka 25 miunuter. Lägg i purjolöken och koka ytterligare 5 minuter.
  5. Tärna köttet eller skär det i skivor. Lägg ner det i soppan igen och smaka av ytterligare med salt och peppar.
  6. Servera gärna med en ostmacka.