• Meny
  • Sök
  • Kontomeny

Grillad luffarbiff (Flat Iron Steak)

49 röster
Grillad luffarbiff (Flat Iron Steak)
Foto: Martin Löf

Per Morberg serverar grillad biff med vitlökssmör, rödvinssås och kokta sommarprimörer.

Luffarbiff är en styckningsdetalj som sitter på bogbladet och enligt många det möraste köttet efter oxfilén.

Om du använder koncentrerad fond på flaska istället för hemgjord fond måste du spä ut och smaka dig fram, annars blir det för salt!


Här hittar du receptet på Per Morbergs kalvfond



Se fler recept från

Den stora matresan


Du behöver

  • 700-800 g luffarbiff (alternativt hel biffrad)
  • 3 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar, grovmalen

Vitlökssmör

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 4 klyftor vitlök (helst färska)
  • salt
  • peppar, nymalen
  • några droppar pressad citron

skysås

  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • 1 dl rött vin
  • 4 dl kalvfond (hemkokt, nerkokt till kraftig smak)
  • salt
  • vitpeppar

Till servering

  • kokta sommarprimörer, valfria att garnera med (t ex rödbetor och morötter finstrimlad purjo- och gräslök)

Gör så här

  1. Gnid in köttet med olivoljan och salta och peppra ordentligt.
  2. Grilla utomhus på grill, eller inomhus i panna på medelvärme i 3–4 minuter på bägge sidor, eller tills köttet har en temperatur på 58–62 grader beroende på hur pass rött kött man vill ha. (Om du använder biffrad så skär upp den i 3 centimeter tjocka skivor, banka ut skivorna och grilla dem.)
  3. Låt luffarbiffen vila i 10 minuter innan den skärs upp i tunna skivor och serveras tillsammans med vitlökssmöret, skysåsen och kokta sommarprimörer.
  4. Vitlökssmör
    Blanda alla ingredienser i en bunke och låt smöret stå framme så att det lätt smälter när det läggs på köttet.
  5. Skysås
    Hacka schalottenlöken och fräs den mjuk i smöret i en kastrull.
  6. Tillsätt vinet och fonden och koka upp.
  7. Låt såsen koka i några minuter och smaka sedan av med salt och peppar.
28 september 2011