Spett från havet med saffransaioli

22 röster
4
Spett från havet med saffransaioli
Foto: Martin Löf
4
4 portioner

Du behöver

  • 8 grillspett

Spett

  • 300 g laxfilé
  • 300 g havskattsfilé
  • 200 g tigerräkor utan skal (gärna ekologiska)
  • 1 citron
  • 1 gul lök
  • ca 250 g körsbärstomater

marinad

  • 2 klyfta vitlök
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 1 kruka gräslökgräslök
  • 1 kruka koriander
  • 1 kruka dragon
  • 0,5 dl vitt vin
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk salt

Saffransaioli

  • 2-3 klyfta vitlök
  • 0,5 limefrukt
  • 2 äggulor
  • 2,5 dl neutral olja
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • 0,5 g saffran [1 förp]
  • vildris

Gör så här

  1. Lägg spett av trä i blöt 1–2 timmar innan du börjar grilla.
  2. Marinad
    Skala och hacka vitlöken och kärna ur och hacka chilin.
  3. Grovhacka örtkryddorna.
  4. Lägg alltsammans i en bunke och häll på vinet, olivoljan och saltet.
  5. Rör om.
  6. Skär fisken i lika stora bitar, 3 × 3 cm.
  7. Lägg ner bitarna tillsammans med tigerräkorna i bunken och låt marinera i minst 1 timme.
  8. Tvätta citronen noga och skär den i bitar.
  9. Skala löken och skär också den i bitar.
  10. Olja in spetten först, om de är av metall.
  11. Trä sedan omväxlande på en bit fisk, en räka, en bit citron, en bit lök och en cocktailtomat på spetten.
  12. Olja in spetten först om de är av metall.
  13. Grilla fiskspetten i 5–6 minuter runt om eller tills de är genomgrillade.
  14. Servera med saffransaioli och vildris.
  15. Saffransaioli
    Pressa ner vitlöksklyftorna och limehalvan i en bunke.
  16. Tillsätt äggulorna.
  17. Rör sedan droppvis ner oljan. OBS! Oljan och äggen måste ha samma temperatur för att inte aiolin ska skära sig.
  18. Smaka av aiolin med salt, peppar och saffran.
24 januari 2011