Lax med färsk sparris och vårprimörer

12 röster
50 min
4
Lax med färsk sparris och vårprimörer
Foto: Fredrik Sandin Carlson
50 min
4
4 portioner

Du behöver

Ångad sparris, vårlök och rödbetor:

  • 500 g grön färsk sparris
  • 500 g färska rödbetor med blast
  • 500 g färsk lök
  • 2 msk grovt salt
  • 100 g smör
  • nymalen vitpeppar

Stekt laxfilé:

  • 800 g laxfilé
  • salt och peppar
  • 4 msk olivolja

Hollandaisesås:

  • 3 st äggulor
  • 300 g smält smör
  • 0,5 st citron, saften av citronen
  • salt och peppar
  • 1 msk vitvinsvinäger

Gör så här

  1. Ångad sparris, vårlök och rödbetor: Skölj, och om nödvändigt skala sparrisens nedre delar (om den är grov).
  2. Sätt på en ångkastrull eller fyll upp en gryta med vatten och salt.
  3. Koka eller ånga sparrisen i 2 minuter, eller kortare om den är riktigt späd och färsk.
  4. Ånga eller koka rödbetorna till dom är mjuka med blasten kvar i ca 30 minuter.
  5. Ånga eller koka löken till dom är mjuka med blasten kvar i ca 10 minuter.
  6. Servera med klickar av smör, flingsalt och hollandaisesås (om man vill) eller tillsammans med laxen.
  7. Stekt laxfilé: Dra ur benen ur filén med en tång och dela upp filén i fyra lika stora bitar.
  8. Hetta upp stekpannan tillsammans med olja och salt.
  9. Peppra filén.
  10. Stek filén på var sida i ca 3 minuter.
  11. Lägg upp på ett fat och garnera rikligt med dill och citron.
  12. Hollandaisesås: Smält smöret och skumma av med en hålslev allteftersom.
  13. Låt bottensatsen lägga sig på botten av kastrullen.
  14. Kläck äggen och lägg gulorna i en bunke eller kastrull.
  15. Tillsätt citronsaften och vinägern.
  16. Sjud sedan ihop gulorna under omrörning.
  17. När gulorna har tjocknat, efter 5-10 minuter börjar man tillsätta det smälta smöret lite i taget (droppa), öka på efter hand.
  18. Vispa såsen hela tiden under det att smöret tillsätts.
  19. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer citronsaft.
8 maj 2009

Fler goda recept