1 kg högrev (eller märgpipa plus ben, från stut eller ungko)
Buljong
1,5 l vatten
1 gul lök [eller 1 purjolök]
2-3 morötter
2 palsternackor
1 rotselleri
2 tsk salt
10 vitpepparkorn
2 lagerblad
2 hela nejlikor
Till andra kokningen
2 morötter
2 palsternackor
1 rotselleri
Sås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
8 dl buljong från köttkoket
1-2 dl vispgrädde
ev salt
4 msk färsk pepparrot, riven
Till servering
persilja, hackad
potatis, nykokt
färsk pepparrot, finriven
Gör så här
Koka upp vattnet i en rymlig kastrull, lägg i köttet och skumma av när det kokat upp.
Buljong Skala och skär löken och rotsakerna i stora bitar. Lägg ner alltsammans i grytan tillsammans med salt, vitpepparkorn, lagerblad och kryddnejlikor.
Koka under lock tills köttet är mört, cirka 1 ½ timme. Ta upp köttet och håll det varmt.
Sila buljongen och koka ihop tills cirka hälften återstår, cirka 8 dl.
Skala och skär de nya rotsakerna.
Lägg dem i buljongen. Lägg först i morötter och koka dem i 10 minuter. Lägg sedan i palsternackor och rotselleri och koka i ytterligare 5 minuter.
Ta upp rotsakerna med hålslev och spara.
Sås Smält smöret till såsen i en kastrull.
Rör ner mjölet och vispa ner buljongen, lite i taget tills du får en lagom tjock sås.
Tillsätt grädden.
Låt koka i 5 minuter under kontinuerlig omrörning.
Smaka med salt och tillsätt pepparrot efter smak.
Skär upp köttet, tvärs fibrerna, i tunna skivor och lägg upp dem tillsammans med de nykokta rotsakerna. Strö persilja över.
Servera såsen och kokt potatis vid sidan om tillsammans med mer pepparrot