Ingas pepparrotskött
Ingas pepparrotskött
22 ingredienser
En svensk husmansklassiker på högrev som kokas riktigt mört och serveras med en sås på pepparrot.
Se fler recept från
Ingredienser
- 1 kg högrev (eller märgpipa plus ben, från stut eller ungko)
Buljong
- 1,5 l vatten
- 1 gul lök [eller 1 purjolök]
- 2-3 morötter
- 2 palsternackor
- 1 rotselleri
- 2 tsk salt
- 10 vitpepparkorn
- 2 lagerblad
- 2 hela nejlikor
Till andra kokningen
- 2 morötter
- 2 palsternackor
- 1 rotselleri
Sås
- 2 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- 8 dl buljong från köttkoket
- 1-2 dl vispgrädde
- ev salt
- 4 msk färsk pepparrot, riven
Till servering
- persilja, hackad
- potatis, nykokt
- färsk pepparrot, finriven
Gör så här
- Koka upp vattnet i en rymlig kastrull, lägg i köttet och skumma av när det kokat upp.
Buljong
- Skala och skär löken och rotsakerna i stora bitar. Lägg ner alltsammans i grytan tillsammans med salt, vitpepparkorn, lagerblad och kryddnejlikor.
- Koka under lock tills köttet är mört, cirka 1 ½ timme. Ta upp köttet och håll det varmt.
- Sila buljongen och koka ihop tills cirka hälften återstår, cirka 8 dl.
- Skala och skär de nya rotsakerna.
- Lägg dem i buljongen. Lägg först i morötter och koka dem i 10 minuter. Lägg sedan i palsternackor och rotselleri och koka i ytterligare 5 minuter.
- Ta upp rotsakerna med hålslev och spara.
Sås
- Smält smöret till såsen i en kastrull.
- Rör ner mjölet och vispa ner buljongen, lite i taget tills du får en lagom tjock sås.
- Tillsätt grädden.
- Låt koka i 5 minuter under kontinuerlig omrörning.
- Smaka med salt och tillsätt pepparrot efter smak.
- Skär upp köttet, tvärs fibrerna, i tunna skivor och lägg upp dem tillsammans med de nykokta rotsakerna. Strö persilja över.
- Servera såsen och kokt potatis vid sidan om tillsammans med mer pepparrot