Kalkonbröst med Gretas gräddsås

Foto: TV4
Kalkonbröst med Gretas gräddsås
13 ingredienser
Om mormor hade gjort catering i Cannes hade detta varit en av rätterna. Serveras med klyftpotatis, rödavinbärsgelé och pressgurka.
Dryckestips
Domìni Veneti Amarone Classico, 2007
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Kalkonbröst:
- 1 kg kalkonbröst
- 1 tsk salt
- 3 krm svartpeppar
Klyftpotatis:
- 8 potatisar
- 1 tsk salt
- 2 msk rapsolja
- 1 msk flingsalt
Gräddsås:
- 1 l vispgrädde
- 2 msk kalvfond
- 0,5 tsk salt
Pressgurka:
- 1 gurka, tunt hyvlad
- 0,5 dl strösocker
- 0,5 dl ättika
Gör så här
Kalkon
- Strö peppar och salt över kalkonbröstet. Baka det med skinnsidan upp i ugnen på 150 grader, tills innertemperaturen är 65 grader, eller i ca en timme. Slå in kalkonen i folie och låt den vila i 10 minuter.
Klyftpotatis
- skala potatisen, skär den i klyftor och koka den i 10 minuter med 1 tsk salt. Lägg klyftorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Häll över rapsoljan. Strö på fingsaltet. Ställ i ugnen på 200 grader, tills potatisen fått färg, eller i ca 30 minuter.
Gräddsås
- Häll grädden i en tjockbottnad gryta. Slå i kalvfonden och saltet. Låt koka på svag värme i 30 minuter. Rör om i botten då och då så att det inte fastnar.
Pressgurka
- skiva gurkan tunt med en osthyvel och lägg den i en skål. Strö på saltet och låt stå i 30 minuter under lock med en tyngd på. Blanda ättika och socker tills sockret löst sig. Slå lagen över gurkan och låt stå under lock i en timme.