Hjortfilé med murkelsås
Hjortfilé med murkelsås
8 ingredienser
Hjortfilé med murkelsås är en favorit hos Per Morberg.
VIKTIGT OM STENMURKLOR Svampen stenmurkla är mycket giftig när den inte är tillagad och Livsmedelsverket avråder numer från att äta den även efter förvällning och även i torkad form. I recept kan du ersätta stenmurklor med toppmurklor, som inte är giftiga utan kan tillagas och ätas utan att kokas av först.
Läs mer på Livsmedelsverket »
Ingredienser
- 800 g hjortfilé
Såsen:
- 2 dl torkade murklor
- 3 schalottenlökar
- 2 msk smör
- 4 dl vispgrädde
- 1 dl vitt vin
- salt
- peppar
Gör så här
- Torka filéerna väl, salta och peppra.
- Skär upp filéerna i 2-3 cm tjocka bitar och bryn filéerna i smör runt om. Sättt in filéerna i 150 gr varm ugn i 10 minuter.
- Klä in köttet i folie och låt det vila i 10 minuter före servering.
- Låt murklorna ligga i blöt i 1 l vatten i minst 2 timmar. Gärna längre, helst över natten.
- Slå av vattnet och hacka svampen, koka dom i 3-4 ggr svampens volym., 5 minuter 2 gånger.
- Rör runt och se till att allt grus lossnar från svampen.
- Hacka svampen fint och fräs den i smöret i 6-7 minuter till de härliga dofterna kommer fram.
- Ha i den hackade charlottenlöken och fräs i några minuter till.
- Tillsätt vinet och grädden. Låt puttra i några minuter. Häll i stekskyn från köttet.
- Smaka av med salt och peppar.