Biff med bearnaise enligt Per Morbergs recept. Riktigt saftigt och gott kött som helst ska vara lite rött i mitten. Njut av något som fullkomligen smälter i munnen! Receptet är beräknat för ca 4-5 personer!
1 kg ryggbiff, putsad och hängmörad [250 g per person]
salt
peppar
2 msk olja, till stekning
Bearnaisesås
500 g smör
4 schalottenlökar
1 kvist dragon (eller dragon i vinäger finns på burk)
8 vitpepparkorn
0,5 dl vinäger
1 dl vatten
6 ägg
1 msk persilja, hackad
Gör så här
Förbered köttet
Torka av biffarna så de är torra. Salta och peppra på varje sida.
Banka lätt på biffen så den blir jämn i tjockleken. Skär bort av eventuella senor.
Bearnaisesås
Smält smöret på svag värme i en kastrull.
Dra bort kastrullen från plattan, men håll varmt.
Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans dragon, vitpeppar, vinäger och vatten. Koka ihop så det reduceras till ungefär hälften.
Sila ner detta i en ny kastrull som står i ett vattenbad med hett vatten.
Rör ner 6 äggulor och vispa tills såsen tjocknar.
Ta bort kastrullen ur vattenbadet och häll sakta ner det smälta smöret i en fin stråle under vispning.
Strö i lite hackad persilja och dragon. Salta och peppra.
Stekt biff
Hetta upp en grill eller stekpanna och stek biffarna 1-3 minuter på varje sida. Köttet ska helst vara lite rött i mitten.