Biff med bearnaise enligt Per Morbergs recept. Riktigt saftigt och gott kött som helst ska vara lite rött i mitten. Njut av något som fullkomligen smälter i munnen! Receptet är beräknat för ca 4-5 personer!
1 kg ryggbiff, putsad och hängmörad [250 g per person]
salt
peppar
2 msk olja, till stekning
Bearnaisesås
500 g smör
4 schalottenlökar
1 kvist dragon (eller dragon i vinäger finns på burk)
8 vitpepparkorn
0,5 dl vinäger
1 dl vatten
6 ägg
1 msk persilja, hackad
Gör så här
Håll skärmen tänd
Förbered köttet
Torka av biffarna så de är torra. Salta och peppra på varje sida.
Banka lätt på biffen så den blir jämn i tjockleken. Skär bort av eventuella senor.
Bearnaisesås
Smält smöret på svag värme i en kastrull.
Dra bort kastrullen från plattan, men håll varmt.
Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans dragon, vitpeppar, vinäger och vatten. Koka ihop så det reduceras till ungefär hälften.
Sila ner detta i en ny kastrull som står i ett vattenbad med hett vatten.
Rör ner 6 äggulor och vispa tills såsen tjocknar.
Ta bort kastrullen ur vattenbadet och häll sakta ner det smälta smöret i en fin stråle under vispning.
Strö i lite hackad persilja och dragon. Salta och peppra.
Stekt biff
Hetta upp en grill eller stekpanna och stek biffarna 1-3 minuter på varje sida. Köttet ska helst vara lite rött i mitten.