15 ingredienser
2 h
Per Morbergs recept på den klassiska franska köttgrytan Boeuf Bourguignon. Det här blir en rejäl laddning gryta. En riktigt matig och robust middag som smakar franskt och underbart. Räcker dessutom till flera matlådor.
Sommelier Daniella Lundh Egenäs dryckestips:
En enkel regel när man ska välja vin är att se efter var maträtten har sitt ursprung. I det här fallet härstammar denna klassiska gryta från Bourgogne i Frankrike. Alltså är det mest logiskt att välja en röd bourgogne. Grytan är mustig och smakrik därför är det viktigt att inte välja ett för lätt och tunt vin för att det ska kunna stå sig bredvid tallriken. Les Dames de Vergy från Domaine Guyon är vad jag skulle kalla för en skolboksbourgogne och bjuder på lite mer kraft, perfekt till grytan. Ett elegant vin från Rhône-dalen skulle också kunna sitta fint. Testa klassikern Côtes-du-Rhône från Guigal som har smaker av mörka bär, örter och salmiak.
Matsortera dina lökskal till återvinning och njut av din Boeuf Bourguignon!