Per Morbergs trattkantarellsoppa

I säsong: oktober
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Per Morbergs trattkantarellsoppa

461

9 steg att laga

10 ingredienser

ca 30 m

Per Morbergs trattkantarellsoppa som även går bra att göra på gula kantareller eller annan god matsvamp. Recept frånkokboken Morberg jagar och lagar

Ingredienser

portioner4 portioner

Trattkantarellsoppa

  • 8-10 dl trattkantareller
  • 2-3 schalottenlök
  • smör, till stekning
  • 0,5-1 dl portvin
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk japansk soja (helst tamari)
  • salt
  • peppar

Till garnering

  • persilja, hackad

Gör så här

  1. Per Morbergs trattkantarellsoppa
    Blötlägg torkade kantareller i minst 30 minuter men använd helst färsk.Om du använder torkad svamp så minska mängden till 2 dl.
  2. Skala och hacka löken fint.
  3. Stek kantarellerna på hög värme i lite smör så att vätskan kokar bort.
  4. Lägg i en smörklick, tillsätt löken och fräs alltsammans på fortsatt hög värme tills löken är genomskinlig.
  5. Häll i portvin (se upp, portvinet kan antändas – det kan gå snabbt!) och rör om.
  6. Tillsätt buljong, grädde och soja och rör om igen.
  7. Koka upp din kantarellsoppa under omrörning, sänk värmen och låt sjuda i 10–15 minuter.
  8. Mixa soppan och smaka av med salt och peppar och kanske lite mer portvin.
  9. Strö persilja över din kantarellsoppa och servera.