Per Morbergs murkelsås

Per Morbergs murkelsås
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Per Morbergs murkelsås

8 ingredienser

En sås med härlig konsistens, passar till exempel till Pers piggvar.

Här finns receptet på Per Morbergs piggvar.

VIKTIGT OM STENMURKLOR Svampen stenmurkla är mycket giftig när den inte är tillagad och Livsmedelsverket avråder numer från att äta den även efter förvällning. I recept kan du ersätta stenmurklor med toppmurklor, som inte är giftiga utan kan tillagas och ätas utan att kokas av först.
Läs mer på Livsmedelsverket

Ingredienser

  • 2-3 dl murkla, förvällda, sköljda och hackade
  • 2 schalottenlökar
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl vitt vin (eller champagne)
  • 1 msk smör
  • salt (efter smak)
  • vitpeppar, nymalen, efter smak
  • citronsaft

Gör så här

  1. Hacka löken och fräs i smöret tillsammans med murklorna i 5-10 minuter.
  2. Slå över vinet och vispgrädden, sjud såsen sakta i 10 -15 minuter.
  3. Smaka av med salt, peppar och några droppar citronsaft.