Pepparrotsbakad lax med västerbottenspotatis
Pepparrotsbakad lax med västerbottenspotatis
17 ingredienser
40 min
Extra saftig och god blir laxen när den tillagas under ett täcke av krämig färskost smaksatt med pepparrot och stenbitsrom. Till laxen bjuds ett härligt potatisstomp med Västerbottensost och smörkokt kålrabbi.
Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser
- 500 g laxfilé, i bit
- 200 g färskost
- 1 dl vispgrädde
- 2 msk riven pepparrot på tub
- 4 salladslökar, fint skivade
- 0,5 knippe dill, grovt hackad
- 30 g rom (stenbit, sik- eller löjrom)
Stomad potatis
- 800 g mjölig potatis, skalad
- 200 g Västerbottensost, grovt riven
- 100 g smör
- 1 citron, finrivet skal
- 0,5 knippe dill
Inkokt kålrabbi
- 2 kålrabbi, skalade
- 100 g smör
- 2 dl vatten
- 1 citron, pressad saft
- salt
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Lägg laxfilén i en ugnssäker form. Salta laxen.
- Blanda färskost, grädde, pepparrot, salladslök, dill och rom. Smaka av med salt.
- Skeda blandningen över laxen och tillaga 20-25 minuter.
- Koka potatisen. Häll av vattnet och stompa potatisen med visp eller potatisstöt.
- Tillsätt västerbottensost, smör, citronskal och hackad dill. Smaka av med salt
- Skala och skär kålrabbin i klyftor. Koka den precis klar i smör, vatten, citronjuice och salt.
- Servera laxen med potatisstomp och smörkokt kålrabbi.