Penne med ugnsrostade tomater och mozzarella

15 m + 2 h
4
Spela video Penne med ugnsrostade tomater och mozzarella
Foto: TV4

Paolo bjuder på receptet på vinterns bästa pasta med mozzarella, rostade tomater och örter. Tips! Om du förbereder tomaterna kvällen innan lagar du rätten på samma tid som pastan kokar!

25 november 2017
15 m + 2 h
4

Du behöver

  • 400 g penne
  • 250 g mozzarella, buffelmozzarella
  • 1000 g körsbärstomater
  • 6 klyftor vitlök, tunnskivade
  • 14 stjälkar färsk timjan, repad
  • 10 stjälkar färsk rosmarin, repad
  • 4 tsk torkad oregano
  • 4 tsk socker
  • ca 3 dl olivolja
  • salt och svartpeppar
  • finhackad persilja, att strö över portionerna

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skölj tomaterna. Torka av med hushållspapper och skär dem i halvor. Placera halvorna med snittytan uppåtvänd i en ugnsform (ca 30x25 cm) bottnad med rikligt med olivolja.
  3. Blanda vitlök, timjan, rosmarin, oregano, socker, salt och peppar i en liten skål. Lägg en rejäl nypa av kryddblandning på varje tomat och droppa över olivolja på varje halva. Sätt in i ugnen i ca 2 timmar.
  4. Skär mozzarellan i små bitar.
  5. Hetta upp oljan från ugnsformen, i en stor panna som rymmer hela rätten. Tillsätt ytterligare olivolja, om det behövs. Lägg i tomaterna, salta och peppra och låt dem fräsa på låg värme 2-3 minuter. Se till att så många tomater som möjligt bibehåller formen.
  6. Koka pastan i lättsaltat vatten, enligt anvisningen på förpackningen. Låt den rinna av.
  7. Strö mozzarellabitar i pannan med tomaterna och häll snabbt över den varma pastan. Blanda noga men försiktigt så att flertalet tomater bibehålls hela. Servera pastan genast, toppad med lite finhackad persilja.
Kommentera receptet
Kökets kurser

Fler goda recept