Sätt ugnen på 125°. Vispa äggvitorna med till fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget under kraftig vispning. Blanda i majsstärkelse, vaniljsocker, vinäger och salt och fortsätt vispa till ett glansigt fast skum.
Mortla pistagenötterna och vänd ner hälften i smeten. Spritsa eller skeda ut skålformade rundlar, ca 10 cm diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Strö över resterande pistaschnötter. Grädda mitt i ugnen ca 1 timme tills marängerna känns torra. Låt kallna.
Glass
Skåra och skrapa ut fröna ur vaniljstången. Koka upp vaniljstång, mjölk och grädde i en kastrull. Vispa äggulor och socker pösigt. Häll gräddblandningen över äggsmeten under omrörning. Häll tillbaka smeten i kastrullen och sjud till 85 grader. Kyl ner och frys sedan i glassmaskin.
Krokant
Grovhacka och rosta mandeln i en torr stekpanna. Smält sockret i en kastrull tillsammans med vattnet. Häll i mandeln i sockret när det har en bärnstensaktig färg och rör om. Häll upp på smörgåspapper och strö över salt. Låt kallna. Grovhacka krokanten.
Kärna ur och skär äpplena i klyftor. Stek dem gyllenbruna i smör tillsammans med socker och kryddor. Låt svalna.
Vänd ner krokant i glassen strax före servering.
Bryt pavlovan i bitar och lägg på tallrikar. Lägg på en stor sked med glass och fördela äpplen runt om. Garnera med pistagenötter och citronverbena.