Pavlova med pistage, aliceäpplen och nougatglass

Pavlova med pistage, aliceäpplen och nougatglass
Foto: Tv4
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Pavlova med pistage, aliceäpplen och nougatglass

23 ingredienser

2 h 30 min

Barnsligt gott! Det blir mer glass än vad som går åt men den är god att servera till så mycket annat, till exempel till äppelpaj.

Ingredienser

portioner

Pavlova

  • 2 äggvitor
  • 1,25 dl strösocker
  • 0,5 msk majsstärkelse
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk vitvinsvinäger
  • 0,5 krm salt
  • 25 g pistagenötter, rostade

Glass

  • 1 vaniljstång
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 5 äggulor
  • 2 dl strösocker

Krokant

  • 50 g sötmandel, skållad och skalad
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk vatten
  • 1 krm salt

Äpplen

  • 2-3 äpplen (gärna Alice)
  • 1 msk smör
  • 1 msk strösocker
  • 1 krm kardemumma, stött
  • 1 krm malen kanel

Garnering

  • rostade pistagenötter
  • citronverbena

Gör så här

Pavlova

  1. Sätt ugnen på 125°. Vispa äggvitorna med till fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget under kraftig vispning. Blanda i majsstärkelse, vaniljsocker, vinäger och salt och fortsätt vispa till ett glansigt fast skum.
  2. Mortla pistagenötterna och vänd ner hälften i smeten. Spritsa eller skeda ut skålformade rundlar, ca 10 cm diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Strö över resterande pistaschnötter. Grädda mitt i ugnen ca 1 timme tills marängerna känns torra. Låt kallna.

Glass

  1. Skåra och skrapa ut fröna ur vaniljstången. Koka upp vaniljstång, mjölk och grädde i en kastrull. Vispa äggulor och socker pösigt. Häll gräddblandningen över äggsmeten under omrörning. Häll tillbaka smeten i kastrullen och sjud till 85 grader. Kyl ner och frys sedan i glassmaskin.

Krokant

  1. Grovhacka och rosta mandeln i en torr stekpanna. Smält sockret i en kastrull tillsammans med vattnet. Häll i mandeln i sockret när det har en bärnstensaktig färg och rör om. Häll upp på smörgåspapper och strö över salt. Låt kallna. Grovhacka krokanten.
  2. Kärna ur och skär äpplena i klyftor. Stek dem gyllenbruna i smör tillsammans med socker och kryddor. Låt svalna.
  3. Vänd ner krokant i glassen strax före servering.
  4. Bryt pavlovan i bitar och lägg på tallrikar. Lägg på en stor sked med glass och fördela äpplen runt om. Garnera med pistagenötter och citronverbena.