Pavlova med pistage, aliceäpplen och nougatglass

Pavlova med pistage, aliceäpplen och nougatglass
Foto: Tv4
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Pavlova med pistage, aliceäpplen och nougatglass

2

7 steg att laga

23 ingredienser

2 h 30 min

Barnsligt gott! Det blir mer glass än vad som går åt men den är god att servera till så mycket annat, till exempel till äppelpaj.

Ingredienser

portioner4 portioner

Pavlova

  • 2 äggvitor
  • 1,25 dl strösocker
  • 0,5 msk majsstärkelse
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk vitvinsvinäger
  • 0,5 krm salt
  • 25 g pistagenötter, rostade

Glass

  • 1 vaniljstång
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 5 äggulor
  • 2 dl strösocker

Krokant

  • 50 g sötmandel, skållad och skalad
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk vatten
  • 1 krm salt

Äpplen

  • 2-3 äpplen (gärna Alice)
  • 1 msk smör
  • 1 msk strösocker
  • 1 krm kardemumma, stött
  • 1 krm malen kanel

Garnering

  • rostade pistagenötter
  • citronverbena

Gör så här

  1. Pavlova
    Sätt ugnen på 125°. Vispa äggvitorna med till fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget under kraftig vispning. Blanda i majsstärkelse, vaniljsocker, vinäger och salt och fortsätt vispa till ett glansigt fast skum.
  2. Mortla pistagenötterna och vänd ner hälften i smeten. Spritsa eller skeda ut skålformade rundlar, ca 10 cm diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Strö över resterande pistaschnötter. Grädda mitt i ugnen ca 1 timme tills marängerna känns torra. Låt kallna. 
  3. Glass
    Skåra och skrapa ut fröna ur vaniljstången. Koka upp vaniljstång, mjölk och grädde i en kastrull. Vispa äggulor och socker pösigt. Häll gräddblandningen över äggsmeten under omrörning. Häll tillbaka smeten i kastrullen och sjud till 85 grader. Kyl ner och frys sedan i glassmaskin.
  4. Krokant
    Grovhacka och rosta mandeln i en torr stekpanna. Smält sockret i en kastrull tillsammans med vattnet. Häll i mandeln i sockret när det har en bärnstensaktig färg och rör om. Häll upp på smörgåspapper och strö över salt. Låt kallna. Grovhacka krokanten. 
  5. Kärna ur och skär äpplena i klyftor. Stek dem gyllenbruna i smör tillsammans med socker och kryddor. Låt svalna.
  6. Vänd ner krokant i glassen strax före servering.
  7. Bryt pavlovan i bitar och lägg på tallrikar. Lägg på en stor sked med glass och fördela äpplen runt om. Garnera med pistagenötter och citronverbena.
TIPS!
läs mer
Vad är blått vin

Vad är blått vin?

Vad är egentligen blått vin - och hur smakar det?

Läs mer