Grillade ostron

Grillade ostron
Foto: Jakob Fridholm
Paul Svensson profilbild
Paul Svensson profilbild

Grillade ostron

9

10 steg att laga

6 ingredienser

Det här är en rätt såväl för ostrondebutanter som ostronfantaster. Servera direkt, exempelvis som en härlig start på grillfesten. /Paul Svensson

Recept kommer från boken Paul grillar.

Här kan du läsa mer om Paul grillar.

Köp alltid ostron som ligger i press, de säljs
ofta per dussin i trälådor med fastspända lock. Eller lägg dem själv i press i kylen. Ostron håller sig nämligen levande upp till en vecka i sin egen juice, så länge de är stängda.

De här ostronen kokas lätt i sitt eget skal och blir väldigt enkla att öppna. Ha en vass tunn kniv till hands att skära av muskeln med när de är färdiga.

Olivmarinad
Tomat
Kalamataoliver
Kapris
Citron, skal och fruktkött
Olivolja
Basilikablad

läs mer
Kökets kurser
Pauls 3 tips - så lyckas du med rotsellerin_02

Paul lär dig skapa magi med grönsaker. Gå hans gröna onlinekurs!
Läs mer & se trailer >>

Ingredienser

portioner6 portioner
  • 12 ostron
  • 4 msk olivmarinad
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)

Gör så här

  1. Lägg 4 lager med aluminiumfolie i en plåt och tryck ner ostronen i folien.
  2. Lägg ostron och folie direkt på grillen grilla med indirekt grillning.
  3. Täck med locket och baka i ca 5 minuter.
  4. Lyft locket och ostronen från grillen.
  5. Ostronen ska ha öppnat sig lätt i framkant.
  6. Stick in kniven och lossa muskeln i överkant.
  7. Lyft av övre ostronskalet och lossa undre muskeln.
  8. Blanda olivmarinaden med olivolja och vinäger.
  9. Smaka av med salt och peppar.
  10. Toppa varje ostron med en halv matsked olivvinegrett.
TIPS!
läs mer
Bikarbonat

Smarta tips i köket!

Knivskola, rengöra skärbrädor och bikarbonat. Smarta tips för köket!

Läs mer