Jordärtskockssoppa med kantarellterrine och knaperstekt sidfläsk

Foto: TV4
Jordärtskockssoppa med kantarellterrine och knaperstekt sidfläsk
20 ingredienser
30 min
Lyxig förrätt i höstmörkret.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Jordärtskockssoppa
- 300 g jordärtskocka, skalade och tärnade
- 4 schalottenlökar, skalade och finhackade
- 100 g rotselleri, skalad och tärnad
- 1 msk smör
- 1 klyfta vitlök
- 2 dl vitt vin
- 3 dl mjölk
- 3 dl grädde
- 2 msk hönsbuljong, (flytande)
- salt (efter smak)
- peppar (efter smak)
Kantarellterrine
- 250 g kantareller
- 4 schalottenlökar, skalade och hackade
- 1 msk smör
- 1,25 dl mjölk
- 1,25 dl grädde
- 4 g agar-agar (eller gelatin)
- salt (efter smak)
- peppar (efter smak)
- sidfläsk
Gör så här
Jordärtskockssoppa
- Skala jordärtskockorna och skar i tärningar.
- Skala schalottenlök och finhacka. Skala rotsellerin och skär i tärningar.
- Skala och hacka vitlöken fint.
- Fräs jordärtskockorna, schalottenlöken, rotsellerin och vitlök i en stekpanna.
- Det skall inte ta färg.
- Tillsätt vittvin och låt det koka ner till hälften.
- Tillsätt mjölk, grädde och hönsbuljong. Låt koka i ca 15-20 minuter.
- Mixa sedan soppan helt slät. Soppan är klar att servera.
Kantarellterrine
- Skala scharlottenlöken.
- Stek lök och kantareller i lite smör tills det blir gyllenbrunt.
- Mixa sedan i mixer, tillsätt mjölk och grädde och mixa runt det.
- Häll i en kastrull och tillsätt agar.
- Låt det koka upp dra sedan av från plattan.
- Häll i valfri form, ställ in i kylen och låt svalna.
- Knaperstek sidfläsket.
- Servera allt i en djup tallrik.