Pastagratäng med italienska köttbullar och tomatsås

Zeta Pastagratäng med italienska köttbullar och tomatsås
Foto: Zeta

Pastagratäng med italienska köttbullar och tomatsås

25 ingredienser

2 h

Den här rätten är inspirerad av Tony Sopranos favoriträtt ”Ziti al forno”. Känner du ett fan av ”Sopranos”? Då är det här bästa bjudrätten. Smakrik pastagratäng med köttbullar, tomatsås, salsiccia och ricotta.

Zeta Tortiglioni Casa Di Luca
Zeta Tortiglioni Casa Di Luca

Zeta Tortiglioni Casa Di Luca

Tortiglioni är tillverkad av 100% italienskt durumvete och tillverkad enligt traditionell metod med bronsvalsar.

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 1 förp Zeta Tortiglioni Casa Di Luca
  • salt
  • ca 1 l tomatsås (se recept nedan)
  • Italienska köttbullar (se recept nedan)
  • 350 g Zeta Salsiccia
  • 2,5 dl Zeta Parmigiano Reggiano 14 mån, riven (eller Grana Padano 16 mån)
  • 250 g Zeta Ricotta
  • 500 g Zeta Mozzarella

Tomatsås

  • 4 klyftor vitlök, hackade
  • Zeta extra jungfruolivolja classico, till stekning
  • 3 msk Zeta Sardellcrème MSC-märkt
  • ca 800 g krossade tomater
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 2 dl Zeta Matlagningsvin Vitt
  • 2 lagerblad
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 msk honung
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar, nymalen

Köttbullar

  • 500 g köttfärs
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 dl Zeta Parmigiano Reggiano 14 mån, riven
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 ägg
  • 1 dl färsk basilika, hackad

Gör så här

Tomatsås

  1. Skala, krossa och finhacka (alternativt pressa) vitlöksklyftorna. Fräs vitlöken i rikligt med olivolja i en kastrull i någon minut.
  2. Tillsätt sardellcreme och tomatpuré och fräs ytterligare någon minut.
  3. Häll i krossade tomater, matlagningsvin, lagerblad, oregano, honung, salt och peppar. Låt småsjuda på spisen medan du gör köttbullarna.

Köttbullar

  1. Blanda mjölk, ströbröd, riven parmesanost, salt och peppar. Låt svälla ett par minuter.
  2. Rör ner köttfärs, ägg och basilika. Blanda försiktigt till en jämn smet.
  3. Skölj händerna i kallt vatten och forma färsen till köttbullar.
  4. Stek köttbullarna i olivolja. Ställ åt sidan.

Pastagratäng

  1. Sprätta upp salsicciakorvarna, ta ut färsen och stek den. Ställ åt sidan.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Koka pastan i saltat vatten halva koktiden. Riv parmesan och skiva mozzarellan under tiden pastan kokar. Häll av pastan.
  4. Vänd ner hälften av tomatsåsen och hälften av parmesanosten i pastan. Blanda väl.
  5. Lägg hälften av pastaröran i en stor ugnssäker form
  6. Lägg köttbullar jämnt över pastan, strössla över salsicciafärsen, klicka över hälften av riccottan och hälften av mozzarellan.
  7. Fördela resterande pasta ovanpå och häll över resten av tomatsåsen. Toppa med ostarna som är kvar.
  8. Täck formen med folie och ugnsbaka i ca 40 minuter. Ta av folien, höj temperaturen till 200 grader och baka i ca 15 minuter – eller tills osten fått en gyllene färg.
  9. Servera med en god sallad.
TIPS!
Fler tips från Zeta!
Spaghetti alle vongole

Fler tips från Zeta!

Fler tips och goda recept från Zeta!

Läs mer