Pasta primavera med sparris, svartkål och ricotta

25 m
4
Spela video Pasta primavera med sparris, svartkål och ricotta
Foto: TV4
25 m
4

Du behöver

  • 400 g casarecce eller annan kort pasta
  • ca 250 g färsk, grön, späd sparris
  • 200 g svartkål (alt. färsk bladspenat eller mangold)
  • 2 schalottenlökar, hackade
  • 1 klyfta vitlök, tunt skivad
  • 1-2 peperoncino, finsmulad
  • 2 msk persilja, finhackad
  • 2 msk basilika, strimlad
  • 1 dl vitt vin
  • 250 g ricotta, avrunnen
  • 1 citron, rivet skal
  • 2 dl parmesanost, färskriven + extra till servering
  • olivolja
  • salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj och skär bort den nedersta, träiga biten på sparrisens stjälk. Lägg sparrisen i ett lager i en eldfast form. Ringla över olivolja ovanpå sparrisen och strö över lite parmesanost. Sätt in i ugnen och stek i ca 12 minuter. Skär den sedan i små bitar.
  3. Skölj och skär bort de grövsta stjälkstockarna på kålen och strimla den grovt.
  4. Hetta upp rikligt med olivolja i en stor panna som rymmer hela rätten. Tillsätt lök och finsmulad peperoncino, fräs på låg värme i ett par minuter utan att de tar färg. Lägg i kålen, kryddorna och häll sedan i vinet. Salta och peppra och låt allt puttra tills kålen mjuknat och det mesta av vinet ångat bort.
  5. Koka pastan al dente i lättsaltat vatten enligt anvisningen på förpackningen. Låt den snabbt rinna av i ett durkslag.
  6. Häll över pastan i pannan med kål och tillsätt sedan sparrisbitarna. Strö över citronriv och rör försiktigt i ricotta och parmesanost. Smaka av med salt och peppar. Servera med färskriven parmesanost.
Kommentera receptet

Fler goda recept