Pasta med grönkålspesto

Pasta med grönkålspesto
Foto: Sandra Mastio
Sandra Mastio DM
Sandra Mastio DM

Pasta med grönkålspesto

10 ingredienser

25 m

En frisk pasta som är rena smakbomben gjord på säsongens fina kål!

Bengt Frithiofssons dryckestips: 

Vitt vin, 2412 Mezzacorona, 2013 Pinot Grigio (4 solar)

Ingredienser

portioner
  • 100 g grönkål
  • 40 g sötmandel, skållad
  • 400 g pasta (gärna Bavette)
  • 30 g pecorinoost, riven (eller parmesanost)
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • 2 sardellfiléer
  • 0,5 msk citron, zest (rivet skal)
  • 1 klyfta vitlök, stor riven
  • 0,33 tsk salt
  • 1 dl olivolja

Gör så här

  1. Ånga eller koka den rensade och ansade grönkålen snabbt tills den mjuknat och blivit glansigt grön. Kyl snabbt ner och krama ur vattnet.
  2. Rosta nötterna i ugnen 200 grader ca 10 minuter tills de är lätt gyllene.
  3. Koka upp rikligt med vatten med ca 7 gram salt/liter vatten. När vattnet kokar lägger du ner pastan, rör om ett par gånger under koktiden.
  4. Spara några nötter och lite ost vid sidan. Lägg kålen samt resterande ingredienser utom olivoljan (!) till peston i en matberedare och kör den till en jämn massa. Hur chunky du vill ha den är en smaksak, jag vill gärna ha den så len som möjligt.
  5. Rör till sist ner oljan för hand, mixar man olivoljan blir den besk.
  6. När pastan är perfekt al dente häller du av vattnet men spara 1-2 dl av pastavattnet vid sidan i en skål. Rör ner din pesto i pastan, blir den för tjock späder du med några skedar av pastavattnet.
  7. Häll upp pastan på ett fat, toppa med lite hackade nötter och riven ost samt lite svartpeppar.